1. Anasayfa
  2. Pasaport
Trendlerdeki Yazı

Harçsız Pasaport (Öğrenci Pasaportu)


0

Öğrenci pasaportu denilince, özellikle böyle bir pasaport türünün olduğu düşünülmektedir. Bu yazımızda öğrenci pasaportu hakkında kafalarda oluşan tüm sorularınızı cevaplamak istedik. Doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi bu özellikteki bir pasaportu alabilmek için bir yurt dışı projeye katılmak gerektiğidir. Bunu düzeltmek gerekirse, artık tüm 25 yaş altı öğrenciler herhangi bir sebep göstermeksizin bu haktan yararlanma şanslarına sahiptirler. Daha fazla bilgi için 6663 sayılı Kanunun 4. maddesine göz atabilirsiniz.

Öğrenci Pasaportu Nedir?

harçsız öğrenci pasaportu

Harçsız öğrenci pasaportu, seyahat veya eğitim amacıyla yurt dışına gitmek isteyen öğrencilerin yasal olarak harç ödemeden pasaport alabilme haklarıdır diyebiliriz. Bu pasaportu sadece bordo pasaport bir diğer adıyla umuma mahsus pasaport olarak algılamaktayız. Ancak bir öğrenci gri pasaport alarak da yurt dışına seyahat edebilmektedir. Ve bilinmektedir ki gri pasaport da harçsız bir pasaporttur, yalnızca defter bedeli ödenmesi yeterlidir. Bu açıdan öğrenci pasaportundan kasıt; verilen pasaportun rengi değil, işlevini vurgulamak içindir.

Öğrenci Pasaportundan Kimler Faydalanabilir?

Harçsız öğrenci pasaportu avantajından faydalanabilmeniz için öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş bir bireyseniz, pasaportu alma hakkına sahipsiniz demektir. Yaygın bir görüş olarak 25 yaş sınırından bahsedilmektedir. Peki 26 yaşındaki bir öğrenci, öğrenci pasaportundan faydalanamaz mı? Elbette faydalanabilir. Gidiş sebebinize bağlı olarak 30 yaşında da olsanız harç ödemeden öğrenci pasaportunuzu alabilirsiniz. Ayrıca bu haktan yararlanmak için Türkiye’de eğitim alıyor olmanız gerekmiyor. Yurt dışında eğitim alıyorsanız yine bu haktan yararlanabilirsiniz.

Telegram Grubu

18 yaşından küçük öğrenciler için ise durum biraz daha farklı. Fiziksel değişikler göz önüne alınarak, alınan kararla en fazla 5 yıllık pasaport almak hakkına sahipsiniz. Ebeveyn eşliğinde okuldan alınan öğrenci belgesi ile il/ilçe nüfus müdürlüğüne gidilmesi gerekir. Bu süreç elbette 18 yaşına gelmemiş öğrenciler için yürütülen bir süreçtir, sonrasında yine eğitiminiz devam ettiği takdirde pasaporttan faydalanmaya da devam edebilirsiniz.

Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler

öğrenci pasaportu için gerekli belgeler
  • Nüfus Cüzdanı Aslı – Başka belgeler kabul edilmemekte olup, muhakkak üzerinde TC numarası yazan ve yeni tip nüfus cüzdanı olması gerekiyor.
  • 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Eski Pasaport – Eğer varsa götürmeniz şart.
  • Pasaport Defter Bedeli Dekontu – Öğrencinin faydalandığı hak sadece harç bedeli için geçerlidir. Defter bedeli pasaportu almak için yatırılması gereken tek ve cüzi bir ücrettir. Bu dekontu yeni geçilen sistemde zorunlu görmemektedirler. Başvuru esnasında sistemden sizin defter bedelini ödediğinizi görebilmektedirler. Yine de dekontunuzu yanınızda bulundurabilirsiniz.
  • Öğrenci Belgesi – Eğer Türkiye’de eğitim almaktaysanız, belgeniz muhakkak ıslak imza taşımalıdır.  Yada diğer bir seçenek olarak e-devlet üzerinden alacaksanız, belgenin son 60 gün içerisinde alınmış olması gerekir. Yurt dışında eğitim almaktaysanız, bulunduğunuz ülkede T.C. büyükelçiliğine ya da başkonsolosluğuna harçsız öğrenci pasaportu için başvurmanız gerekiyor.
  • Harçsız Pasaport Talep Yazısı – Bu belge, 25 yaş altı öğrenciler için zorunluluğu kaldırılmış eski bir istek olup, 25 yaşını doldurmuşsanız ve okul sebebiyle yurt dışına staj, çeşitli konferanslar ve spor müsabakaları için gidiyorsanız, harçsız pasaporttan faydalanabilmeniz için almanız gerekmektedir.

Diğer pasaport türleri hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Evraklarımız hazır. Peki öğrenci pasaportu nasıl alınır bu konudan bahsedelim. Gerekli evraklar tamamlandıktan sonra, bulunduğunuz veya tercih ettiğiniz ilçedeki nüfus müdürlüklerinden pasaport başvurusu için randevu almanız gerekir. Pandemi döneminde randevular HES kodu ile alınmaktadır. Pasaport randevusu almak için tıklayınız.

Randevu seçenekleri arasında öğrenci pasaportu bulunmamaktadır. Almanız gereken randevu seçeneği, bordo pasaport mu, yeşil pasaport mu ya da gri pasaport mu buna gidiş amacınıza göre siz karar vermelisiniz. Randevunuzu aldıktan sonra, randevu günü ve saatinde hazırladığınız gerekli belgeler ile birlikte nüfus müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. İşlemler bittikten sonra sizden teslim edilecek adresi ve teslim alacak olan kişilerin bilgisini istenmektedir. Sizden başkası teslim alacaksa bu bilgileri doldurmanız önemlidir. Pasaport teslimatı PTT aracılığıyla, 3-7 gün arası sürebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Öğrenci pasaportu ücreti ne kadardır?

Bu pasaporttan faydalanacak olan kimseler, yalnızca pasaport defter bedelini ödeyeceklerdir. Pasaport defter bedeli 2021 yılı için 180 TL olarak belirlenmiştir.

  • Erasmus staj faaliyeti kapsamında yurt dışına gideceğim, şu an 33 yaşındayım. Bu haktan yararlanabilir miyim?

Evet. Üniversitenizin ilgili biriminden alacağınız harçsız pasaport talep yazısı sayesinde yalnızca defter bedeli ödeyerek, pasaportunuzu alabilirsiniz.

  • Öğrenci pasaportu hangi renk olur?

Öğrenci pasaportu; eğer gri pasaport gibi görevlendirme ile gitmeyecekseniz, bordo renkli olmaktadır. Bir diğer ifade ile umuma mahsus pasaport alacaksınız.

  • Öğrenci pasaportu ile gidilebilecek ülkeler hakkında bilgi alabilir miyim?

Bordo pasaport (umuma mahsus pasaport) ile vizesiz gidilebilecek ülkelere Dış İşleri Bakanlığı’nın internet adresinden ulaşabilirsiniz. Eğer gri pasaport (hizmet pasaportu) için soruyorsanız yine aynı şekilde bakanlığın internet adresine göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir