1. Anasayfa
  2. Pasaport
Trendlerdeki Yazı

Geçici Pasaport


0

Geçici Pasaport (Pembe Pasaport)

Geçici pasaport diye adlandırılan pembe pasaport, aslında normal şartlarda alınan bir pasaport türü değildir. Geçici pasaport (pembe pasaport), bir pasaportun çalınması ya da kaybedilmesi durumunda yurt dışındaki temsilcilikler aracılığıyla verilen seyahat belgesidir. Yurt dışındayken, talihsizlik yaşayıp pasaportunuzu kaybettiyseniz/çalındıysa ya da pasaportunuzun süresi doluysa, sizlerin mağdur olmaması adına Türk konsoloslukları bu tür bir kolaylık sağlamaktadır. Geçici pasaport; geçerlilik süresinin sadece 1 ay olup,  tek sayfalı bir pasaport türüdür. Bu pasaport için herhangi bir harç veya defter bedeli ödemenize gerek yoktur.

Peki pasaportu kaybetmenin cezası nedir? İnternet ortamında ya da farklı mecralarda sıklıkla dile getirilen kaybetme cezası ile ilgili resmi bir bilgi bulunmamaktadır. Pasaport da aslında bir nüfus cüzdanıdır. Pasaportun en önemli farkı; uluslararası geçerliliği bulunan bir kimlik olup, yurt dışına gidecek olan bireylere verilmesidir. Nasıl ki nüfus cüzdanı kaybından dolayı bir cezai işlem uygulanmamakta ise, pasaportun kaybından ya da çalınmış olmasından dolayı da böyle bir işlem uygulanmamaktadır. Belirtilmesi gereken husus: Pasaportu kaybettiğinizden ya da çalınmış olmasından dolayı yeni bir pasaport için başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu da tekrar defter ve harç bedelini ödemeniz anlamına gelmektedir. Peki pasaportunuz kayboldu veya çalındı. Tekrar pasaport (seyahat belgesi) nasıl temin edilir, gerekli evraklar nelerdir? cevaplandırmaya başlayalım.

Geçici Pasaport Nasıl Alınır?

geçici pasaport

Geçici pasaport alabilmeniz için öncelikle kayıp veya çalıntı olayları yaşadıysanız, bulunduğunuz bölgede ki polis karakoluna gidip tutanak tutturmalısınız. Alacağınız belgelerin fotokopisini alıp, hepsinin ıslak imzalı olmasına önem göstermelisiniz. Sonrasında aldığınız belgelerle bulunduğunuz bölgeye en yakın Türk elçiliğine veya konsolosluğuna gidip başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz.

Pasaport İçin Gerekli Belgeler

Geçici pasaport (pembe pasaport) nasıl alınır? Gerekli evraklar:

  • 2 adet 5 cm x 6 cm boyutlarında vesikalık fotoğraf,
  • Kimlik belgeniz,
  • Kayıp/çalıntı durumunu belgeleyen polis tutanağı.

Ek Bilgiler

Telegram Grubu

Pembe pasaport (geçici pasaport) almanız gereken bir durum yaşadıysanız eğer, mağduriyetinizin en hızlı şekilde giderilmesi için en kısa zamanda elçiliğe başvuru yapmanız gerekmektedir. Unutmamanız gereken önemli hususlardan bir tanesi ise geçici pasaportun sadece tek seferlik Türkiye’ye giriş hakkı vermesidir. Bu yüzden sınır görevlileri tarafından sorun yaşamamak için dönüş rotanızı aktarmasız şekilde ayarlamanız önemlidir. Ek olarak geçici pasaport almanız durumunda, önceden almış olduğunuz vize haklarınızı kaybedersiniz.

Diğer pasaport türlerine ulaşmak için tıklayınız -> PASAPORT TÜRLERİ

Geçici Pasaport (Pembe Pasaport) Sıkça Sorulan Sorular

geçici pasaport nedir
  • Pembe pasaportu nereden alabilirim?

Yurt dışında yaşayan ya da bir sebeple bulunan Türk vatandaşları, geçici pasaportu (pembe pasaportu) konsolosluklardan alabilirler.

  • Geçici pasaport ile nereye gidebilirim?

Bu pasaport türü ile Türkiye’ye ya da sürekli ikamet edilen ülkeye giriş yapabilirsiniz. Bunun dışında farklı yerlere, farklı amaçlarla seyahat gerçekleştiremezsiniz.

  • Geçici pasaport ne kadar süreliğine düzenlenir?

Geçici (pembe) pasaport, sürekli kullanmakta olduğunuz pasaportunuzun çalınması ya da kaybolması sebebiyle verilen bir seyahat belgesidir. Bu belge en fazla 1 ay kullanabileceğiniz şekilde düzenlenmektedir. İstisnai durumlar hakkında detaylı bilgi almak için lütfen bulunduğunuz yerdeki Türk konsolosluğu ile iletişime geçiniz.

  • Pasaport başvurusunu kimler yapabilir?

Başvuruyu yalnızca pasaportunu kaybeden kişi yapabilmektedir. Başkası adına geçici pasaport başvurusu yapılamaz.

  • Geçici pasaport defter ve harç bedeli ne kadar?

Bu pasaport türü (pembe pasaport) için herhangi bir defter ya da harç bedeli ödemesi yapılmaz.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir