1. Anasayfa
  2. Erasmus
Trendlerdeki Yazı

Budapeşte Yaşam ve Gezi Rehberi


3

Budapeşte nerede, Budapeşte nüfus, Budapeşte turu, Budapeşte’de gezilecek yerler, Budapeşte pahalı mı, Budapeşte gece hayatı, Budapeşte Erasmus ve daha fazlası bu yazımızda.

Telegram Grubu

BUDAPEŞTE

Budapeşte Hakkında Kısa Bilgiler

Macaristan’ın başkenti olan Budapeşte’de, ülke nüfusunun yaklaşık %20’si yaşamaktadır. Budapeşte; gerek coğrafi konumu gerekse de içerisinde bulunan tarihi eserleri ile bana göre Avrupa’nın en güzel şehirlerinden birisidir. Hatta en güzelidir. :) Bunu sadece ben demiyorum, Budapeşte’nin güzelliği 2019 itibariyle Avrupa’da en iyi seyahat destinasyonu seçilmesiyle tescillenmiştir. Tuna Nehri, şehri batı yakasında Buda ve doğu yakasında Peşte şeklinde iki kısma ayırmaktadır. Birbirinden güzel köprüler şehrin iki yakasını bir araya getirmektedir.  En eski ve en bilinen köprüleri söylemek gerekirse, Széchenyi Lánchíd (Zincirli Köprü), Szabadsághíd (Özgürlük Köprüsü), Erzsébethíd (Elizabeth Köprüsü) ve Margithíd (Margaret Köprüsü) olarak sıralayabiliriz. Bu köprüler; 2. Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirilen bombalı saldırılarla yıkılmış, sonrasında orijinaline uygun şekilde tekrar inşa edilmişlerdir. Bugün hala Tuna’nın incileri dökülmeye boyun eğmemiş hala ışıl ışıl parlaklığını tüm görkemiyle sürdürmektedir.

Budapeşte Ulaşım Rehberi

Budapeşte’de, ulaşım ağı yeterince gelişmiş ve gece de ulaşım konusu planlı şekilde düzenlenmiş. Metro gece çalışmamakla birlikte ikame edecek tramvay, otobüs, troleybüs belli aralıklarla gece seferlerine devam etmektedir. Eğer taksi ihtiyacınız varsa yoldan çevirmeniz zor olacaktır, durdursanız bile bu yolculuk sizlere pahalıya mal olacaktır. Bu nedenle çok yüksek fiyatlarla karşılaşmamak için Fötaxi gibi lisanslı firmaların taksilerini telefon numaraları veya uygulamaları üzerinden çağırabilirsiniz. Über’in orada da Türkiye’deki gibi rekabet şartlarına uymadığını öne sürülerek faaliyetleri durdurulmuştur. Ama şehirlerarası ulaşımınızda uygun fiyatlarla seyahat etmenizi sağlayan Oszkar Telekocsi adlı uygulamayı kullanabilirsiniz.

Ulaşım sistemleri gerek şehirler arası gerekse şehir içi ulaşımda dakik şekilde hareket eden ve bunun uygulamalarla kontrolünü yapabildiğiniz bir ağa sahip. BKK Fotar adlı uygulamadan şehir içi ulaşım olanaklarını ve kullanacağınız ulaşım araçlarının hareket saatlerini görebilirsiniz.  Şehirdeki vasıtalara tek biniş için 350 HUF, öğrenci aylık bileti için de 3500 HUF ödeme yapmanız gerekiyor. Bundan yararlanmanız için Avrupa’da geçerli bir öğrenci belgesine sahip yeterlidir. Bilet görevlileri çok acımasız o nedenle kurallara uygun şekilde seyahat etmenizi öneririm. Her metroda girişte görevli var. Gece 12’den sonra ise aşağı yukarda her araçta kontrol var. Şehirlerarası ulaşıma gelecek olursak, VOLANBUSZ ve  MENETRENDEK adlı uygulamalardan/sitelerden şehirler arası otobüsleri ve mav.hu adlı site ve uygulamadan tren saatlerini kontrol edebilirsiniz. Şehirler arası otobüslerde önceden bilet alma gibi bir seçeneğiniz yok, şoföre nakit ödeme yapıyorsunuz. Abonmanınız olmadıkça da kredi kartı ile ödemek mümkün olmuyor. Trende ise yolculuk öncesi kredi kartıyla ödeme yapmak mümkün. Budapeşte’de; Nyugati, Deli ve Keleti adında 3 tane tren garı var.  Buralarda gar içinde para bozdurmanızı tavsiye etmem, zira şehir merkezinde komisyonsuz piyasa değerinde bozan yerler var. Otobüsler için de Puskas Ferenc ve Nepliget’te bulunan terminaller var. Uluslararası ve ülkenin güneyine düzenlenen seferler Nepliget’ten olurken ülkenin kuzeyine düzenlenen seferler Puskas Ferenc Stadium arkasındaki otobüs terminalinden gerçekleşiyor.

Budapeşte Yeme-İçme Rehberi

Budapeşte’de ne yenir peki? Biliyorum hafiften acıktınız. O halde Budapeşte’de yeme-içme hakkında da biraz basedelim :) Buraların etrafında Langos ve Gyros satan dükkanlar var. Langos bizim bildiğimiz manasıyla pişi, yağda kızartılıp sıcacık servis ediliyor. Fiyatları içeriğine göre değişiyor sadesi 600 HUF’tan başlıyor.  Gyros da bildiğimiz döner onlar da en uygun 850 HUF’tan başlıyor. McDonalds’ta ise bir hamburger 350 HUF iken, pizzacılarda dilimi 250 HUF’tan satılıyor. Bunları benim gibi yemek yapmayı bilmeyen kişilerin harcamasını göz önünde bulundurması için paylaşıyorum. :D

Tabii ki yemek yapmayı bilseniz de gelmişken Goulash yemeden gitmeyin. Yeniçerilere zamanında verilen Kul Aşı döne dolaşa gulaş olmuş diye bir efsane var. Eee madem yerel lezzetlerine değindim, kendilerinin öne çıkan içeceklerine de değineyim. Bunları Hungarikum adıyla bilinen Macarların eşsiz, yüksek kaliteli ve özel ürünlerini nitelendiren bir ifade ile adlandırırlar. Unicum, Palinka, Fröccs en bilinen Hungarikum‘lardandır. Eger, Tokaj gibi bölgelerde şarapları ile meşhur. Hatta en ünlü kırmızı şarabı Egri Bikaver’dir. Bu konuda yayılan efsaneye göre Osmanlı ordusu Eger’in kuşatılması sırasında Macar askerlerinin gücünü boğa kanı içmesine bağlamıştır.  Gerçekliği kanıtlanmamış tarihi efsanelerden yeterince bahsettim, şimdi ise dillere dolanan şehir efsanelerine geçelim.

Budapeşte Gece Hayatı

Budapeşte’nin gece hayatını duymayan yoktur, uyumayan bir şehir. Ruin denilen harabe barlarından her türlü müziğe ev sahipliği yapan gece kulüplerine tutun eğlenmek isteyenlere geniş bir yelpaze sunuyor. Szimpla Kert şehrin en turistik mekanı olduğundan fiyatlar ortalamadan biraz yüksektir. Instant, Fogas Haz ise; içerisinde farklı türden müziklerle dans edebileceğiniz geniş mekanlardandır. Vicky Barcelona düzenlediği Latin geceleri ile meşhurdur. Bir başka Latin rüzgarı estiren mekan La Bodeguita del Medioda müdavimlerine Küba atmosferi yaşatır. R&B müzik seviyorsanız Peach&Cream sizin için iyi bir tercih olabilir. Ötkert, Doboz, Morrison’s en bilinen Erasmus partilerinin yapıldığı yerlerdendir.

Budapeşte Konaklama Rehberi

Peki yedik, içtik eğlendik sıra geldi konaklama olayına. Budapeşte’de nerede kalınır bununla ilgili bir konaklama rehberi hazırladım sizlere. Gelelim Erasmuslular başta olmak üzere giden kişilerin ilk kaygısı olan kalacak yer meselesine. Kalabileceğiniz mutfak ve banyoların ortak kullanıma açık olduğu yurtlarda paylaşımlı odalar minimum 100 Avro kadar tutuyor. Ev tutmak istediğinizde fiyatlar konuma göre değişmekle birlikte tek kişilik bir oda için en az 200 Avro’dan başlıyor. Size tavsiyem mümkün olduğunca sosyal medyadan kiralık ev/oda ilanlarının paylaşıldığı gruplarına üye olmanız ve oradan araştırma yapmanız yönünde olacaktır. Prensip olarak en az 1 ay kira parasının üzerine 1 ay kadar da depozito talep ediyorlar. Gelmeden maddi anlamda hazırlıklı olmanızda fayda var.

Telegram Grubu

Budapeşte Erasmus Programı

Erasmus ve Çalışma Konusu

Erasmus programı dışında tam zamanlı eğitimlerine başlamış öğrencilere ise hükümetin tanıdığı haftalık 24 saatlik çalışma izni var. Bu nedenle okurken part time olarak size sponsor olabilecek firmalarda çalışırsanız mezun olduktan sonra öğrenci vizenizi çalışma iznine dönüştürebilirsiniz. Vodafone gibi shared service firmaları Türkçe bilen pozisyonlarda eleman istihdam etmektedir. Eğer okurken çalışma fırsatınız olmadıysa üzülmeyin. Hükümet gerekli şartları sağladığınızda okulunuz bittikten sonra da 9 ay süreye kadar iş arama vizesi vermektedir. Para pul iş güç konuşmuşken banka konularına girmemek olmaz. Ziraat Bankası kullanan arkadaşlarım OTP Bank’ı önerirken Yapı Kredi Bankası kullananlar Unicredit’i önermişti. Bankaların ATM’leri dışındaki mavi renkli para çekme otomatlarına kesinlikle kullanmamanızı öneririm.

Erasmus Hayatı

Hadi şimdi de Erasmuslular olarak paranızı nerelerde harcayabileceğinizden birazcık bahsedeyim. Öncelikle şehri keşfetmeniz için gece ve gündüz gibi farklı saat dilimlerinde bot turlarına katılmanızı tavsiye ederim. Aylık biletinizi kullanarak veya gemi girişlerindeki görevliden bilet satın alarak gerçekleştireceğiniz yolculukta görmeniz gereken köprülerin altından, Parlamento gibi tarihi yapıların ise önünden geçeceksiniz. Bunlar dışında kalan rotalara da diğer toplu taşıma araçlarıyla ulaşabilirsiniz. Buda Kalesi, Gül Baba Türbesi, Balıkçılar Tabyası, Margaret Adası, Citedalla, Gellert Tepesi,Varosliget,Budapeşte Merkez Hali, Kahramanlar Meydanı, Vajdahunyad Kalesi,Dohany Sinagogu, Yahudi Mahallesi,BudapestEye, Andrassy ve Vaci caddeleri mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yerini almalıdır.

Macaristan’da en yaygın yapılan aktivitelerin başında termal havuzlara gitmek geliyor. Bunun içindir ki Budapeşte; hamamlar, spa tesisleri ve wellness otelleriile dolup taşıyor. Gellert, Szechenyi, Rudas, Veli Bej, Kiraly, Palatinus bilinen en güzel termal tesislerdendir. Szechenyi’ de düzenlenen Sparty denilen havuz partisi turistlerin en dikkatini çeken etkinliklerden biri olarak bilinmektedir.

Bunun dışında dünyaca ünlü festivallere ev sahipliği yapan bir şehir olması münasebetiyle dünyanın dört bir yanından turist çekmektedir. Ülkede düzenlenen en bilinen müzik festivali Sziget Festivali’dir. Diğer şehirlerde Balaton Sound, Volt gibi daha küçük çapta festivallerde de ünlülerin performansına denk gelmeniz mümkündür. Onun yanı sıra gerek kültürel gerekse gastronomiye ilişkin festivallere de sık sık rastlanır.

Geçirdiğiniz her günün dolu dolu olmasını sağlayan ve sizlere dinamik bir hayat tanıyan bu şehirde sıkılacağınızı pek düşünmüyorum. Etrafında Szentendre ve Velence gibi turistik destinasyonlara da küçük kaçamaklar yapabilirsiniz. Oldu ki değişiklik istediniz, Budapeşte, merkezi konumuyla size farklı destinasyonlara uygun fiyata gitme imkanı sunacaktır.  Düşük bütçeli hava yolu şirketi WizzAir’in de merkezi olduğundan birçok ülkeye seferler Budapeşte üzerinden düzenlenmektedir. Aynı zamanda bir diğer düşük bütçeli havayolu olan RyanAir’in de uçuşları Budapeşte ve Debrecen Havalimanı üzerinden gerçekleşmektedir. Ucuz uçak bileti için tıklayınız.

Budapeşteden anlatacaklarım şimdililk bu kadar. Kapoşvar ve Eger hakkında da çok yakında bir yazı kaleme alacağım. Yollardan bahsettim, bazen dönüşü olmayan yollar çeker içim. Dönüşler beni hep hüzünlendirmiştir, ne uğurlayan ne de karşılanan eskisi gibidir. İnsanın zihninde kalan kırıntılar zamana direnir. Ben de ondan hareketle gönül bağımın bir şekilde devam ettiği şehri sizlerin kafasında da bir nebze canlandırayım istedim. Genel hatlarıyla şehir hakkında biraz olsun fikir verebildiysem ne mutlu bana. Çıkın çıkın gidin ne de olsa gezen bilir !

Sizler de Erasmus veya yurt dışı anılarınızı paylaşmak isterseniz bizimle iletişime geçebilir, görüş ve önerilerinizi yorum olarak belirtebilirsiniz.

Macaristan hakkındaki tüm yazılara ulaşmak için tıklayınız.

Yay burcunun vücut bulmuş hali olarak yeni kişileri tanımak ve yeni yerleri keşfetmek isteyen,kendi hayat hikayesini anlatmaktansa başkalarınınkini biriktiren, yaşama obur biriyim. Sorularınız olabilir diye yine de kendimden bahsedeyim. Eskişehir'de Uluslararası Ilişkiler okuduğum sırada Almanya'da Erasmus yaptım. Sonrasında Erasmus+ hareketliliği ile Macaristan'da staj,gönüllülük ve ardından MEB işbirliğiyle verilen Stipendium Hungaricum adında bursla yüksek lisans yaptım. Proje bazlı işlerde, sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinde görev almaktayım. Şimdilik bu kadar, yazılarımda buluşuruz umarım:))

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. 5 Eylül 2020

    Eşimle birlikte birkaç sene önce Budapeşte’ye gitmiştik. Dediğiniz gibi harika bir şehir! Özgürlük Köprüsü’ne çok yakın bir sokakta ufak bir ev kiralamıştık, çok keyifli bir şehir. Gulaş mutlaka denenmeli, hem Buda hem de Pest tarafı gezilmeli, Aziz Stefan Bazilikası’nın tepesinden şehir manzarası seyredilmeli, Tuna Nehri boyunca yürüyüş yapılmalı… Mutlaka görülmesi gereken bir şehir =)

    • 9 Eylül 2020

      Valla beğenilmeyecek gibi değil =) güzel deneyimlerinizin olmasına sevindim, katkılarınız için teşekkür ederim =)

  2. Avrupada gezilecek yerler içerisinde Budapeşte 1.sırada benceee. Hakikatende Budapeşte tarihiyle, doğasıyla mükemmel bir doğu avrupa şehri. Korona bitsin bi Budapeşte turu yapıcam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir