1. Anasayfa
  2. Erasmus
Trendlerdeki Yazı

Selanik ve Erasmus


0

Selanik nerede, Selanik nüfusu, Selanik’te Erasmus, Selanik Atatürk evi, Selanik’te gezilecek yerler, Selanik’te yaşam ve daha fazlası bu yazıda.

Telegram Grubu

Şu an Selanik’te 2019-2020 döneminde Erasmus programı kapsamında bulunuyorum ve buraya gelmeyi düşünen öğrenci arkadaşlara ve diğer vatandaşlara bu yazımla yardımcı olacağımı umuyorum. Şahsen bilgi eksikliği benim başvuru sürecimde gereksiz gerilim yaşamama sebep olmuştu :D. Bunda Yunanistan’ın bir Doğu Avrupa ülkesi olması sebebiyle çok tercih edilmemesinin etkisi olduğunu sanıyorum. Nitekim benim de ilk tercihim Yunanistan değildi.

Selanik Nerede?

Selanik; Yunanistan’ın kuzeyinde, bir dönem Osmanlı İmparatorluğu topraklarında bulunan önemli bir Balkan şehridir. Şehir bir körfez etrafında kurulmuş olup, kentleşmesi diğer Avrupa ülkelerine nazaran çok daha farklı… Kafanızda soru işaretleri oluştuysa şöyle açıklayayım: Her evin mimarisi ve kat sayısı aynı gibi bir şey. Hepsi aynı tip balkona ve girişe sahip çoğunlukla. Bütün ülkedeki tipleri aynen böyle istisnai ayakta kalmış tarihi evler dışında. Şehir gerçkten İzmir’e benzerliğiyle meşhur hatta Sahilinde çektiğim bir fotoğrafı arkadaşıma Kordon diye yutturmuşluğum vardır

Konumu itibariyle diğer Schengen ülkelerine kara sınırı olmadığından, Flixbus yahut Wizzair hizmetlerinden faydalanamadım ancak Rynair’in bunların eksikliğini çok yaşatmadığını söyleyebilirim. Özellikle Selanik Havalimanından Viyana, Budapeşte, Milano, Roma ve Eindhoven’a ucuz uçak biletleri bulmak mümkün. İlk tercihi Nürnberg bir başka ifadeyle Nüremberg olan biri olarak Nürnberg’de okuyan diğer Erasmus öğrencilerinin yorumlarını okuyunca, Selanik’in kıymetini anladım ve geçirdiğim Erasmus süreciyle Erasmus için seçilebilecek en iyi şehirlerden biri olduğunu söylesem yalan olmaz.

Selanik ve Erasmus

Selanik’te üç devlet üniversitesi mevcut olup, bunlardan ikisi şehir merkezinde bulunmakta diğerinin adını duydum ama nerededir falan hiç bilgim yok. Sırasıyla Aristotle University, Makedonia University diğeri de şey umm hatırlayamadım. Yahu ben o sonuncusunun adını da duymadım sanırım kusuruma bakmayın :D Ama eminim var öyle bir üniversite. Eğer Aristotle Üniversitesi’nde öğrenim görecekseniz günde 3 öğün ücretsiz yemek yiyebilirsiniz gerçi Makedonia’daki öğrenci arkadaşım da bizim yemekhanemizde yemek yedi. Artık kontrol olursa o gün aç kalırsınız ama nadir oluyor.

ESN ekibi cidden aktif ve çok güzel ve ucuz etkinlikler düzenliyorlar. Bunlardan Kavala, Meteora ve Edessa (Jeotermal Kaynaklar) gezilerine katılmanızı öneririm. Ama Atina ve adalara yapılan gezilere katılım ücretleri bizim mevcut kurlardan ötürü çok pahalı. Atina’ya bireysel yapılan bir gezi yerine 4 arkadaş gitmek daha makul olur.

Nedendir bilemiyorum ancak Selanik’te Erasmus öğrencilerine yönelik bir yurt hizmeti maalesef yok. Yurtlar sadece Yunan öğrencilere verilmekte olduğundan herkes evde kalıyor. Ev bulmak için Facebook’ta ESN grubu gibi gruplar mevcut (Erasmus Acommodation Thessaloniki). Ama evlerin çoğunluğu emlakçılar tarafından kiralanmakta olduğundan, komisyon vermek zorunda kalabilirsiniz benden söylemesi… Arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla ev fiyatları en düşük, 180 Avro’dan başlayıp, 500 Avro’ya kadar çıkmaktaymış. Şehrin merkezi kabul edilen kısım Atatürk evi civarı ve Aya Yorgi Rotundası etrafıdır, Rotunda ve çevresi akşamları tekin görünmeyen tiplere ev sahipliği yapıyor gibi dursa da ticari maksatlı sohbet dışında pek sohbet etmezler.

Selanik ve Yaşam

Ülkenin para birimi Avro olduğundan pahalı gibi görünse de aslında Schengen Bölgesi içerisindeki en ucuz ülkedir Yunanistan. Market alışverişi için tıpkı bizim Bim, A101, Şok gibi makul fiyatlarda alışveriş yapabileceğiniz yerler bulabilirsiniz.

Yunanistan’ın yemek kültürü, bizimkinden farksızdır hatta isimleri bile neredeyse aynıdır. =) ‘gyros’ denilen pide arasına cacık sürerek yapılan dönerleri var mesela. Dışarıda yemek yediğim mekânlar bu yüzden sayılıdır ve bana göre Rotunda civarı pizzacılar uygundur. Gerçekten Yunanistan’a özgü olduğunu düşündüğüm 2 yemek ve 1 içecek vardır kesinlikle deneyebilirsiniz diyebileceğim. Birincisi ‘bougatsa’ bizim işkembecilerimiz misali Yunanlar da demlendikten sonra bu hamur işini (Tatlı ya da tuzlu iki çeşidi var ) tüketmeyi tercih ediyor, eh bu nedenle de gündüzleri açık değildir bu mekânlar. =) İkincisi de güzel krep yapıyorlar abi ama tatlısı benim favorim. Unutmadan soğuk kahvenin her türlüsü içilir gerçekten güzel yapıyorlar.

Yunan milleti eğlenmeyi bilen bir millet gerçekten. Eğer iyi bir yemek ve alkollü mekân arıyorsanız ‘Bit Pazarı’ denilen mekândaki tavernalara uğrayabilirsiniz. Nitekim Erasmus öğrencisi olarak gelen öğrenciler, ESN vasıtasıyla tanışacaktır bu tavernalarla. =) Tavernada yenilen yemekten pişman olmayacağınızı söyleyebilirim ve grup halinde giderseniz fiyatları da makuldür aslında.

Selanik tipik bir kale şehirdir ama sur kalıntılarının en belirgin göründüğü kısım Ana – Poli denilen yerdir ve şehrin üst kısmında yer almaktadır. Bir hediyelik eşya falan alacaksanız Ana-Poli’den almanızı tavsiye ederim çünkü fiyatlar gerçekten çok fark ediyor. Malumunuz ‘Atatürk Evi’ Selanik’te bulunmakta ve aynı zamanda Selanik Başkonsolosluğu olarak kullanılmaktadır. Müze olan kısmını ziyaret edebilirsiniz ama yeni müzecilik anlayışıyla yapılan düzenlemeyle çoğu tarihi eseri sanırsam kaldırmışlar maalesef. Herkes eski halini daha çok beğeniyormuş anladığım kadarıyla, 29 Ekim, 10 Kasım gibi dönemlerde kesinlikle ziyaret edin ancak çok kalabalık oluyor haberiniz olsun.

Müzeler ve tarihi kalıntılar şehrin siluetini şahane bir hale getirmiş diyebilirim ve Kalamaria denilen kısmından Ana-Poli, Nea-Poli ve Old Port dediğimiz kısımları arası gezilebilir. Sadece tren istasyonun arka taraflarına gitmenizi tavsiye etmem. Zaten o bölgede gidilebilecek tek yer alışveriş merkezleri ve belki otobüs terminalidir. Selanik civarında plaj bol ve en meşhuru ‘Halkidiki’dir. Şehir merkezinden 1-2 saat uzaklıkta olan Halkidiki’ye ulaşım biraz zordur ancak gidilmeye değer bir plajdır.

Son olarak Yunan halkının Türk insanına yaklaşımı da gerçekten çok sıcak. Giderken herhangi bir çekinceniz olmasın. Selanik’ten şimdilik aktaracaklarım bu kadar. Sizler de Erasmus ve yurt dışı gezilerinize dair anılarınızı bizlere gönderebilir, sorularınızı yorum olarak bizlere ulaştırabilirsiniz.

Telegram Grubu

Ne de olsa Gezen Bilir!

Yunanistan ile ilgili tüm yazılara ulaşmak için tıklayınız.

Trakya üniversitesi Tarih Bölümü Aristotales Üniversitesi (Selanik) Erasmus Öğrencisi

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir