1. Anasayfa
  2. Blog
Trendlerdeki Yazı

Fas Gezisi ve İzlenimlerim


4

Herkese Merhaba! Bu yazımda sizlere Fas ile ilgili ilginç bilgilere ve gözlemlerime yer vereceğim. Fas turu aslında hiç aklımızda yoktu. Geçen sene bu zamanlarda Güney Amerika turu satın almıştık. Ancak tur iptal olunca ve haliyle izinlerimizi de bu tura göre ayarlayınca apar topar başka bir gezilecek yer aradık. Zaman kısıtlı olunca da ister istemez vizesiz gidilecek bir ülkeyi tercih etmek durumunda kaldık. Ürdün’ü düşündük ama tur dolmuştu biz de Fas’a razı olduk gibi bir şey oldu. Buradan da anlaşılacağı üzere Fas için vize gerekmiyor. Uçağa binerken tura katılanların neredeyse herkesin morali bozuktu. Çünkü Fas hayal ettiğimiz bir tercih değildi ki.. Yaklaşık 3 saatilik bir uçuş sonrasında en çok dikkatimi çeken şey, bizi güler yüzlü bir şekilde karşılamaları olmuştu.

Fas Deneyimlerim

Fas ile ilgili deneyimlerim yalnızca 7 günlük olmasına rağmen çok fazla şey gördüm diyebilirim. Fas’ta gezilecek yerleri az çok bilirsiniz diye tahmin ediyorum. Bunlara ben de kısa kısa değinmek istedim. Peşinen söyleyeyim, beni en çok etkileyen şey bir Atlas Okyanusu‘na kıyısı olan bir ülke olması. Atlas Okyanusu neden ilginç peki? Dünyanın %20’sini kaplayan bir şey sanırım kulağa ilgi çekici geliyordur :) Fas desem de aslında tüm ülkeyi gezmedim elbette. Daha çok bu deneyimlerim, Kazablanka ve Marakeş hakkında diyebilirim.

Telegram Grubu

Yaklaşık 36 milyon nüfusa sahip olan Fas, tam bir curcuna havasında desem yalan olmaz. Yılan oynatanlar bir yanda, öbür yanda kına yakanlar… Bir de ısrarcı satıcılar :) Bu arada esnafla pazarlık yapmanızı tavsiye ederim. Bizim iki tane rehberimiz vardı yerel halkla çok fazla diyalog kuramasak da iletişime geçtiğimiz yerel halk genel olarak İngilizce biliyordu. Türkçe konuştuğumuz bazı şeyleri de anlıyorlardı.

Fas Yemekleri

Kaktüs inciri

Yeme-içme hakkında bilgiler vermek gerekirse; öncelikle Fas’ta bulunduğum için mutlu olmamın önemli bir sebebi Fas yemekleri ve kaktüs inciri yani bir başka adıyla frenk inciri (frenk yemişi) yemiş olmam. Gerçekten çok güzel, çok lezzetli bir meyve. Kaktüs incirinin bir kötü yanı dili boyaması diyebilirim. :) Bu meyve duyduğuma göre Mersin tarafında da yetişiyormuş.

Fas salyangoz

Çok ama çok ilginç ne var peki? Salyangoz… Fas sokaklarında, caddelerinde sıklıkla karşılaşacağınız ve sıklıkla tüketilen bir yiyecek diyebilirim. Salyangoz burada hem kızartma hem de haşlama yöntemiyle servis edilerek, tüketiliyor. Müslümanların yoğunlukta olduğu bir ülke olmasına rağmen Fas’ta salyangozun yaygın tüketimi beni oldukça şaşırttı. Başka neleri özel? Bence Fas çayı çok etkileyici ve çok özel bir lezzete sahip güzel bir çay. Bir diğer adı nane çayı olarak biliniyor ve yalnızca Fas değil Fransa’da da duyduğum kadarıyla fazlasıyla tüketiliyormuş. Normalde ekmek tüketmeyen birisi olarak, orada bulunduğum süreç içerisinde Fas ekmeğine bağımlı olmuştum resmen. Tadı o kadar lezzetli ki bu ekmeği kesinlikle tatmalısınız.

fas argan yağı

Fas deyince akla bir başka gelen şey argan yağıdır. Burada argan yağının her şeklini farklı bir formda bulabiliyorsunuz. Mesela neler? Özellikle saç, el, yüz bakımları için üretilmiş şampuanlar ve kremler olarak sıralayabiliriz. Bir şişe argan yağı için yaklaşık 300 TL ödedim. Ama bence en ilginç olanı; “amlou” diye adlandırılan kavrulmuş badem, badem yağı, bal ve argan yağından yapılan, ekmek ya da pankek üzerine sürülen yiyecek…

Gezilecek Yerler

Fas Chefchaouen

Yedik içtik, peki nereyi gezelim diye soruyorsunuz eminim. Fas’ta gezilecek yerlerin başında bence Chefchaouen gelmekte. Resmen maviliğe bir yolculuk yapacaksınız burada… Burada her şey mavi. evin duvarları, kapılar, merdivenler, sokaklar… Edindiğim bilgiye göre; Fas’ta akreplerin bol miktarda bulunması ve mavinin akrepler üzerinde püskürtücü/kovucu etkisinin olması sebebiyle Chefchaouen‘i tamamen maviye boyamışlar.

2. Hasan Camii

Kazablanka‘da görülesi gereken ki bunu muhtemelen çok kez duymuşsunuzdur: 2. Hasan Camii. Bu caminin en önemli özelliği; Afrika’nın en büyük, dünyanın ise en büyük yedinci camii olmasıdır. Ayrıca camii, dünyanın en uzun ikinci minaresine sahipmiş. Ek bir bilgi vereyim dünyanın en uzun minaresine sahip camii, Cezayir’de Cezayir Ulu Camii (Djamaa el Djazair) imiş.

Fes tabakhane

Ülkenin üçüncü büyük şehri Fes turumuzda ise en dikkat çekici şey tabakhane idi. Neredeyse bin yıllık geçmişi olan tabakhane, turistlerin adeta çekim merkezi olmuş durumda. Buraya girmeden önce ziyaretçilere birer maske veriliyor. Hem deri hem de boya kokusundan etkilenmemek için maskenin içine bir de nane koyuyorlar.

Tavsiyeler

Son olarak Fas’a geleceklere küçük tavsiyelerde bulunmak isterim. Öncelikle buraya geldiğinize pişman olmayacaksınız. Fas kesinlikle görülmesi gereken bir ülke. Biz tur ile gitmiştik ancak size tur olmadan gelmenizi tavsiye ederim. Hem böylece Kazablanka, Marakeş gibi önemli şehirleri daha fazla keşfedebilirsiniz. Kazablanka mı, Marakeş mi diye soracak olursanız ayrım yapamam, ikisi de görülmeli kesinlikle. Ancak ben özellikle Essaouira şehrini çok beğendim. Bu şehir; rüzgârı ile ünlü mükemmel plajlara sahip bir Fas şehri… Essaouira; özellikle rüzgâr sörfü ve su sporlarına meraklı olan turistler için biçilmiş kaftan diyebilirim. Şehir esasen eski bir Portekiz yerleşim yeri olup, geçmişteki Mogador adıyla bilinmiyormuş.

Bu yazımda sizlere Fas ile ilgili izlenimlerimi aktarmaya çalıştım. Bir başka gezide görüşmek dileğiyle. Sağlıklı günler dilerim. Gezen Bilir!

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. 12 Ocak 2021

    Seniha hanım yazınız çok detaylı ve bilgilendirici olmuş.Bizimde tatil planlarımızda olan bir ülkeydi.Degerli yorumunuz için teşekkür ederiz.

  2. 12 Ocak 2021

    Merhaba seniha hanım değerli yorumlariniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir