1. Anasayfa
  2. Erasmus

Erasmus Başvuru


0

Erasmus Başvuru

Erasmus başvuru adımları, öğrenim ve staj hareketliliği, hibe miktarları gibi konuları yazımızın devamında bulabilirsiniz. Yazımızın sürekli güncelleneceğini belirtelim ve anlatmaya başlayalım.

Telegram Grubu

1. ERASMUS BAŞVURU KOŞULLARI

1.1. Erasmus Öğrenim Hareketliliği Başvuru Koşulları

  • Erasmus’a başvurmanız için 1. sınıf 1. dönemi tamamlamış olmanız gerekiyor. Ancak bu konu sürekli değişiklik arz etmektedir. Lütfen bu konuyu üniversitenizin Erasmus koordinatörlüğü ile görüşün. Eğer mezun olmadan gidecekseniz, 30 ECTS değerinde denkliği yapacak dersinizin bulunması gerekiyor. Yani, 30 ECTS ders seçme hakkınız olmalı =)
  • Genel not ortalamanızın (GNO)’nızın Önlisans/Lisans seviyesinde en az 2.20/4.00, Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde ise en az 2,50/4.00 olmasına sahip olmanız gerekiyor.

1.2. Erasmus Staj Hareketliliği Başvuru Koşulları

  • Üniversite bünyesinde örgün öğretim kademelerinin herhangi birinde bir yüksek öğretim programına kayıtlı tam zamanlı öğrenci olmanız gerekiyor. Başka bir ifadeyle, açıköğretim öğrencileri maalesef bu hareketlilikten faydalanamıyor :/
  • Akademik not ortalamanızın ön lisans ve lisans için 2.20/4.00, yüksek lisans ve doktora için 2.50/4.00 olması gerekmektedir.
  • Mezun durumunda olan öğrenciler, mezuniyetten sonraki 12 ay içerisinde staj faaliyetinden yararlanabilmektedir. Ancak bu haktan yararlanabilmeniz için Erasmus başvuru döneminde henüz mezun olmamış olmalısınız. Ben bu şekilde başvuru yapmıştım =)
  • Öğrenim hayatınızın her kademesinde (ön lisans/lisans, yüksek lisans, doktora) 12 ay hibeli Erasmus+ öğrencisi olabilirsiniz. Örneğin; ben lisans eğitimim boyunca hem öğrenim hem de staj faaliyetine katıldım. Doktora eğitimimde tekrar staj hareketliliğine başvurdum =)

Erasmus staj hareketliliği ve staj yeri bulma hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayınız.

Telegram Grubu

2. ERASMUS BAŞVURU BELGELERİ

2.1. Erasmus Öğrenim Hareketliliği Başvuru Belgeleri 

  • Ön Başvuru Formu: Genelde üniversitenizin Erasmus biriminin internet sitesinde online bir başvuru formu olur ve oradan başvuru yapmanız istenir. Başvuru formunu doldururken, bölümünüzün hangi ülke ve birimlerle anlaşmaları yaptığını kontrol etmenizde fayda var. Çünkü belki sizden gideceğiniz ülkedeki üniversiteye ya da staj birimine başlayabilmeniz için ek koşullar isteyebilirler (Gideceğiniz ülkenin dilini A1 seviyesinde yazma, dinleme, okuma gibi)
  • Transkript (Güncel Not Dökümü): Üniversitelerin “Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan” İngilizce ya da Türkçe transkript alınacaksınız. Bu dokümanın sizden hangi dilde isteneceği başvuru esnasında tarafınıza bildirilir.

2.2. Erasmus Staj Hareketliliği Başvuru Belgeleri

  • Davet Mektubu: Staj yapılmak istenen kurumdan alınan ve staj tarihlerini içeren kabul/davet mektubu. (Eğer üniversitenizin bir kurumla staj anlaşması varsa ve siz bu staj kurumunda stajınıza başlayacaksanız, sizden bu belgeyi başvuru esnasında istemezler). Staj yeri bulma konusu çok önemli ve size bu konuda çok faydalı bir yazı yazmayı planlıyorum yakın bir zamanda. Panik yok =)
  • Ön Başvuru Formu: Hemen yukarıda öğrenim hareketliliği başvuru belgeleri kısmında bahsettiğim başvuru formuyla aynıdır.

3. ERASMUS DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

Yabancı Dil Puanı: Başvuru şartlarını okudunuz ve şu an bu şartları sağladığınızı sevinçle kutluyorsunuz. Şimdi sıra geldi dil sınavına. Bu sınav genellikle üniversitenizin yabancı diller bölümü tarafından hazırlanır ve emin olun çok çok zor değil. Bu konuda hazırlamış olduğumuz “ERASMUS DİL SINAVI” sayfasına göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim =)

Diyelim ki YDS, E-YDS ya da YÖKDİL puanınız var. Üniversitenizin yapacağı dil sınavına girmenize gerek yok. Benim hem YDS hem de YÖKDİL puanım vardı bu yüzden üniversitemin yaptığı dil sınavına girmedim. Ancak söz konusu sınavlarda puanınız çok yüksek değilse bence üniversitenizin yapacağı sınava girin. Büyük bir ihtimal YDS’den kolay bir sınav yapılacaktır. Benim 75 dil puanım vardı ve geçmiş dönemlerde üniversitemde  Erasmus’u kazananların listesini duyurulardan buldum ve baktım ki kazananların puanları düşük yapılacak dil sınavına girmedim  =)

Tekrar hatırlatmak istiyorum bir öğrenci öğrenim hayatının her kademesinde (ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora) 12 ay hibeli/hibesiz Erasmus+ öğrencisi olabilir. Ancak, yerleştirme sırasında daha önce Erasmus faaliyetinden yararlanmış öğrencilerin toplam başarı puanlarından “10 puan“ düşürülecektir. Örneğin, lisans eğitimi aşamanızda öğrenim hareketliliğine katıldınız (ya da kazandınız hiçbir sebep olmadan gitmediniz). Aynı eğitim aşamasında tekrar öğrenim ya da staj hareketliliğine başvurdunuz. Başarı puanı değerlendirmesinde 10 puan eksiltilecektir :/

Öğrenci seçim kriterlerine gelmeden önce size şunu da hatırlatmak isterim. Not ortalamanız ya da dil puanınız başvuru kriterlerini sağlamasına rağmen düşük olabilir. Umutsuzluğa kapılmayın. Eğer bölümünüz daha önce Erasmus faaliyetine öğrenci hiç göndermemişse, siz avantajlısınız. Sizin endüstri mühendisliği öğrencisi olduğunuzu varsayalım ve bölümünüz daha önce Erasmus faaliyetine öğrenci göndermemiş olsun. Turizm alanında ise her yıl 10 öğrenci gönderiliyormuş. Siz turizm öğrencilerine göre önceliklisiniz =)

3.1.Erasmus Öğrenim Hareketliliği Öğrenci Seçim Kriterleri

  • Başarı Puanı = GNO x 0,50 +  Yabancı Dil Puanı x 0,50

3.2. Erasmus Staj Hareketliliği Öğrenci Seçim Kriterleri 

  • Başarı Puanı = GNO x 0,50 +  Yabancı Dil Puanı x 0,50
    • Yabancı dil seviyesi en az “B1” olan öğrenciler için yerleştirme yapılmaktadır. (Bu benim üniversitemde uygulanan bir kural ancak her üniversitede aynı kural yürürlükte midir emin değilim).
    • Öğrencilerin seçimi, şartları sağlayan öğrenciler arasından yapılır ve seçim aşamasında Ulusal Ajans’ın üniversiteye ve bölüme sağladığı kontenjan gözetilir.

4. ERASMUS HİBESİ

Seçilen öğrencilere, gidilen ülke grubuna göre değişen miktarlarda aylık hibe ödemesi yapılmaktadır. Başka bir ifadeyle, her ülkeye aynı hibe verilmemektedir. Hollanda‘ya gidiyorsanız hibeniz, tabi ki Polonya‘ya gidecek olan öğrenciden fazla olmalıdır. Bu konuda hazırlamış olduğum ülke rehberine göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Hibeli olarak desteklenecek staj süresi genel olarak en az 2 ay olarak belirlenmektedir. Eğer üniversitenize tahsis edilen Erasmus staj hibesi yeterli değilse daha önce de bahsettiğim gibi Erasmus stajına katılımdan vazgeçebilirsiniz ya da 0 hibe (hibesiz) ile staja gidebilirsiniz. Staj hibe miktarları ile ilgili detaylı bilgilere “ERASMUS HİBE” sayfasından ulaşabilirsiniz.

Bu kısımda anlatacaklarım şimdilik bu kadar =) Eğer bu kısımla ilgili soru ve görüşleriniz var ise, yorum yazabilirsiniz ya da iletişim kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir