1. Anasayfa
  2. Erasmus
Trendlerdeki Yazı

Slovenya’da Erasmus


2

Bu yazımda sizlere Slovenya nerede, Slovenya nüfusu, Slovenya para birimi, Slovenya başkenti, Ljubljana, Slovence, Erasmus ve daha pek çok şeyi anlatacağım Živjo! Kemerlerinizi bağlayın ! Orta Avrupa’nın en şaşırtıcı ve sürprizli ülkesinde Erasmus yapmayı tercih etmiş bulunuyorsunuz hoş geldiniz – dobrodošli.

Telegram Grubu

Slovenya Nerede?

Slovenya

Slovenya bir eski Yugoslav ülkesi olarak 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiş, batıdan doğuya sırasıyla İtalya, Avusturya, Macaristan ve Hırvatistan ile komşu olan sevimli yeşil hatta yemyeşil bir Orta Avrupa ülkesidir. Slovenya para birimi 1991 yılından 2008 yılına kadar Slovenya Toları iken, bilindiği üzere Avro’ya geçmiştir ve o gün bugündür Avro kullanılıyor. Slovenya’nın nüfusu; 2 milyondur. Başkenti Ljubljana; (Türkçe Lübliyana olarak Google maps’te gözükse de, daha çok lyublyana gibi okunuyor Slovence’de) 200 binlik nüfusuyla sizi kucaklamaya hazır mükemmel bir şehir.

Slovenya ve Erasmus

Ben Erasmus öğrenci değişimine başlarken açıkçası zaten hep bir Doğu Avrupa ülkesine gitmek istedim. Genelde tercih listeleri Almanya, Fransa, Finlandiya, Hollanda gibi oluşurken ben iki listemde de Slovenya, Slovakya, Macaristan, Letonya gibi ülkeleri yazmıştım. Tercihlerimde daha homojen, daha az endüstriyel ya da çok turistik olmayan, yerel kültürü daha çok deneyimleyebileceğim ülkelere yer vermek istememin yanında, benim Slav/Doğu kültürüne olan ilgim de etkiliydi. İlk tercih listem 2018-2019 hareketliliği idi ve ilk tercihim Slovenya idi. Ancak sağlık sorunlarımdan dolayı maalesef gidemedim. Sonraki yıl da hiç düşünmeden Slovenya’yı tekrar yazdım.

Tabii korona süreci maalesef birçoğumuzu kötü etkiledi bu süreçte. Ancak ben olaya biraz daha pozitif yaklaşmak isterim. Tabii ki Viyana, Venedik Budapeşte, Zagrep gibi Avrupa başkentlerine yakınlığından dolayı Ljubljana’yı tercih etsem de, bu süreçte ben de yerimden kımıldayamadım. Üstte de dediğim gibi, gezmek görmenin yanında ben ayrıca yabancı öğrenci olmak, homojen bir kültürü tanımak istedim. 5 ay boyunca, içinde bulunduğum 2.5 aylık karantina süreci de dahil, hem öğrenci olmak hem de pandemi süresince bambaşka bir ülkede “yaşamak” gibi aslında bir çok insanın deneyimleyemeyeceği bir Erasmus yaşadım. Tabii bu benim bakış açım.  

Bu içinde bir çok hikayenin bulundurduğu başka bir yazı konusu olabilir tabii. Ancak bu yazının konusu bu değil. O yüzden gelin biz güzel Ljubljana’yı ve Erasmus’u konuşalım. 

Ljubljana

Başkent Ljubljana 200 binlik yemyeşil bir şehir. Öyle ki Ljubljana, Avrupa’nın en yeşil başkenti de seçilmiş. Bence bu unvanı da sonuna kadar hak ediyor çünkü şehrin merkezinde koru –park değil- var ve bu koru Rožnik, canınız sıkıldığında belirli yol ve güzergahlarla, patikalarla size eşsiz doğa manzarası ve huzur sunuyor.

Ljubljana, Amsterdam’ı kıskandıracak tüm şehri saran bisiklet yollarına da sahip. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu‘yla uzunca bağı nedeniyle de şehir merkezi sosyalist dokulardan daha çok Avrupai dokulara sahip diyebiliriz. Nehir kenarında, Ljublianica Nehri, oturup çay, kahve, şarap, bira içmek ya da yemek yemek Slovenlerin en sevdiği etkinlikler arasında. Bu dışarıdan gelenler için büyük bir şans çünkü kendinizi turistik bir bölgede yerel halkla iletişim içerisinde buluyorsunuz.

Slovenya başkenti

Slovenler genel olarak sakin, yardımsever insanlar. Neredeyse hepsinin İngilizcesi çok iyi. Almanca ve İtalyanca’da en az İngilizce kadar kullanılıyor. Konuşmak, sohbet etmek, eğlenmek, kültürlerini tanımak çok kolay ve içmeyi çok seviyorlar. Ben sabah Alman akşam Rus gibiler diyordum onlara ki coğrafyaları ve tarihleri onların bu karışık mizaçları için ideal bir arka plan sunuyor onlara. Ki Slovenya aslında ‘Slavlar Ülkesi’ anlamına gelmekteymiş. Slovence de bu karışımdan ve ilginçliklerinden nasibini almış. Slovence‘de ‘ben’ ve ‘biz’ öznelerinin yanı sıra ‘ikimiz’ özneleri var. Bu, dünyada resmi bir dilde bu özne yapısı bir tek Slovence’de imiş. Yani bu yüzden Slovenlere dünyanın en romantik insanları diyebiliriz. :D

Ljubljana’da Ulaşım

Öncelikle belirtmek isterim ki, şehri bir günde yürüyerek bitirebilirsiniz. Ki Ljubljana’da yürümek çok zevkli. Ancak bunun dışında tabii ki bazı ulaşım imkanları var ve bunun için herhangi bir büfeden ya da postahaneden alacağınız ‘urbancard’ yani bizim İstanbulkart benzeri bir kart almanız gerekiyor. (Ben alırken 6 Avro idi). Daha sonra bu kartla otobüsleri kullanmaya başlayabilir ya da ortak bisikletleri de kiralayabilirsiniz.

Slovenya Erasmus

Öncelikle şehir içi otobüslerden bahsedelim. Benim için vardılar ama kullanamıyordum. Şöyle ki, saatler genel olarak çok seyrek ya da seferler o kadar az ki, en sonunda bisikletlere ya da yürümeye mecbur kalıyorsunuz. Ben bazen 25 dakikalık yürüme mesafesinde bir yere yarım saat otobüs beklemem gerektiği için çok yürümeye alışmıştım Ljubljana’da. Gece on bir buçuk, on iki gibi tüm seferler bitiyor. Bu da gece dışarıdaysanız ve uzak bir yerdeyseniz evinize zorlayabiliyor.

Bunun dışında yukarıda da belirttiğim gibi tüm şehri kaplayan bisiklet yollarına sahip Ljubljana ve herkes, her yere bisikletle gidiyor. Ljubljana’da ortak bisiklet kullanım istasyonları var. Bu aldığınız urbancard’a kayıt yaptırıp 3 Avro’ya bir sene boyunca bu ortak kullanım bisikletleri kullanabilirsiniz. Turist olarak oradaysanız 1 Avro’ya 1 haftalık da kullanabilirsiniz.

Telegram Grubu

Slovenya’da neredeyse herkesin özel aracı var. Pandemi yokken okulun parkları dolup taşıyordu. O yüzden ehliyetiniz varsa sizin için daha büyük bir şans olur. Araç kiralamak kolay ve daha uyguna geliyor.

Ljubljana’da Konaklama

Ljublajana’da neredeyse her yerde hostel var. Eğer buradan gelip geçiyorsanız ya da kalacak yerinizi ayarlamadıysanız, hosteller uygun ve iyi. Ben ilk on gün boyunca Tresor Hostel’de kaldım ve önerebilirim. Ancak daha sonra yurt çıktı. Özel kalacak yer bulmak zor diyorlar ama bununla ilgili ESN yardımcı oluyor diye biliyorum.

Ljubljana Gezi Rehberi

Ljubljana’da aslında yapılabilecek çok şey ve gezilebilecek çok yer var. O yüzden ilk aklıma gelenleri kısa kısa size anlatmaya çalışacağım.

  • Prešeren Meydanı, Pembe Kilise ve Triple Bridge
Slovenya turu

Öncelikle burası tüm Erasmus hayatınız boyunca herkesle buluşma noktanız olacak o yüzden ilk burayı bulmanız ve tanımanız önem arz ediyor. :D Onun dışında tam olarak Ljubljana’nın kalbi burası.

  • Köprüler: Dragon Bridge, Butcher’s Bridge
Slovenya erasmus öğrencisi olmak

Ljublianica Nehri boyunca birçok köprü göreceksiniz elbette. Ancak Ljubljana’yı kazandığınızdan beri neredeyse her yerde resmini gördüğünüz Ejderha köprüsü ve 90’lardan kalma asma kilitleriyle beni aşka tekrar inandıran Kasaplar Köprüsü tabii ki en önemlileri

  • Ljubljana Kalesi

Kalesi olmayan bir başkent düşünemediğimize göre yönümüzü bir de oraya çevirelim. Finiküler varmış ama ben hiç kullanmadım. Şahsen hep tırmanmayı tercih ettim. Genel anlamda basit bir kale ama sosyal-kültürel etkinlikler için kullanılıyor. Arkasında inanılmaz bir korusu var. Ama biraz arkaya doğru yürüyün. Azıcık daha…

  • Tivoli Parkı ve Rožnik

Tivoli, Maçka Parkı tadında şehrin göbeğinde geniş bir park. Çokça uzanan, piknik yapan insan görebilirsiniz. Rožnik ise yukarıda bahsettiğim şehrin tam ortasındaki korunun en tepesi.Tivoli’den yukarıya doğru yürüdüğünüzde yoluna giriyorsunuz. Ben geyik gördüm hiking yaparken, öyle söyleyeyim.

  • Ljubljana Katedrali ve diğerleri

Ljubljana içinde en çok kilise barındıran Avrupa başkentiymiş ama katedral haricinde diğer kiliseleri açık bulmak ve turistik olarak gezmek imkansız bir şey. Katedral ise ilginç, bence görün. İçinde Michalangelo’nun yaptığı bir resim de var.

  • Metalkova
Slovenyada erasmus

Eski bir askeri bir karargah olan yer daha sonra bir art centre’a çevrilmiş. Biraz outlaw bir yer. Partileri ile meşhur.

  • Müzeler: National Gallery, Etnographia, Modern art, Contemporary Art, NationalHistory ve dahası
Slovenya Ljubljana gezilecek yerler

Lütfen gidin. Lütfen. Her ayın ilk pazar günü tüm gün “national” müzeler herkese ücretsiz.

  • TownHall

Her zaman bir sergi var. Sürekli güncelleniyor. Ücretsiz.

  • BTC

Alışverişkolikseniz doğru yerdesiniz. Mahalleden AVM yapmışlar.

Ljubljana Yeme İçme

Öncelikle belirtmem gerekir ki öğrenciyseniz 1808’i bir yerlere kaydedin. Çünkü ‘Boni’ dedikleri bu sistem, Slovenya’daki TÜM öğrencilerin faydalanabildiği devlet tarafından verilen yemek bursu gibi düşünün. Ve neredeyse her lokantada, kafede ve hatta McDonalds’ta geçerli olan bir burs. Bu kısmı size koordinatörleriniz ve buddy’leriniz daha iyi anlatır diye geçiyorum.

Slovenya genel olarak ucuz bir ülke, Ljubljana Slovenler için pahalı bir şehir olsa da diğer Avrupa başkentleri ve şehirleriyle karşılaştırıldığında da ucuz bir şehir. Yeme, içme fiyatları genel olarak Türkiye’ye yakın fiyatlar.

Pizza neredeyse her yerde bulabileceğiniz ve çok sevilip tüketilen bir ürün. En iyisini yiyebileceğiniz yerler; Pizzeria Foculus, Pizzeria Osmica, Cutty. Marry and Fanny kafeterya olsa da deniz mahsüllü pizza yerseniz beni anın. Bunların dışında her köşe başında pizzacı görmeniz mümkün.

Burger tarzı yemek için Burger Time’ı deneyebilirsiniz ancak et resmen pişmeden önünüze geliyor. Bunu da dipnot olarak ekleyim buraya.

Bizim döner onların kebap dediği fastfood her yerde. Šherezada’ya giderek Türkçe özleminizi giderebilirsiniz mesela. Özellikle Balkan börek ya da burek denemek isterseniz Nobel’i Olympia’yı ya da Žito’yu deneyebilirsiniz. İlginç bir Asyalı nüfusu var Slovenya’da. Hot Wok Çin yemeği için ayaküstü bir tercih olabilir.

Daha ev yemeği tarzı için Allegria’yı tercih edebilirsiniz. Fresco’da bir seçenek olarak bulunabilir. Mediteraneo da iyi. Daha yöresel yemek sunan yerler buralar. Beef soup içerken beni anın :D

Cacao, Romantika ve özellikle Vigo’nun dondurmalarını kesinlikle deneyin.

Pritlicje, Tozd, Divine, FannyandMarry, Cacao, Makalonca… Nehir kıyısındaki her yer kahve ve şarap içmek çok güzel yerler.

Ya da siz şarap ve kahvenizi alıp Trnovo’ya inebilir, Tivoli’ye gidebilir hatta biraz şehir dışına çıkarak Sava Nehrinin kenarında Balkanların sonuna da gidebilirsiniz.

Slovenya’da Görülecek Yerler

20.000 kmlik küçük ama içinde çok farklılıklar bulunduran bir ülke… Kısa kısa hepsine değineceğim.

  • Adriyatik Bölgesi

İtalyan-Akdeniz etkilerini sonuna kadar hissedeceğiniz bu bölgeye hoş geldiniz.

  • Kotor

Slovenya’nın en önemli liman kenti. Gerçekten ticaret için önemli bir şehir. Kendinizi bir anda İtalyan sokaklarında kaybolmuş bulabilirisiniz. Ben Kotor’da bugüne kadar yediğim en iyi kruvasanı (roglijcek) yedim. Şarap fabrikaları çok. Sahili var. Ayrıca Primorska Üniversitesi’de burada.

  • Izola

Daha çok tatil yeri gibi. Sahili yok. Denize girdiğiniz yer taşlık.

  • Piran
Slovenya nerede

Bence en güzel kıyı şehri burası. Lighthouse’un oradaki kafelerde oturup bir şeyler için. Gün batımına yakın kulesine çıkın ve güneşin batarken tüm şehri izleyin.

  • Portorož

Slovenya’nın Monte Carlo’su diyorlarmış buraya. Yapay kum getirmişler. Ancak ben şarapları dışında burayı pek beğenemedim.

  • Triglav Milli Parkı- Julian Alpleri
  • Soča Vadisi

Kesinlikle ya bir turla ya da araba kiralayıp arkadaşlarınızla bu vadiye gelin ve zümrüt rengi akan suyuna siz de aşık olun. Su buz gibi ama içinde yüzmeye değer.

  • Meşhur Bled Gölü
Slovenya ya yerleşmek

Meşhur Bled Gölü :D Gelin ve gölün etrafında tur atın, yapabiliyorsanız yürüyüş de yapın. Kalesi sizi Ljubljana’dan daha çok tatmin edebilir. Ortasındaki adadaki kilise ayrıca görülmeye değer. Meşhur tatlısı KremnaRezina’yı yemeyi sakın unutmayın.

  • Bohinj Gölü
Slovenya nın başkenti

Bence daha sakin, daha rafine olduğu için daha çok beğenebileceğiniz göl. Bohinj’de yüzebilirsiniz. Etrafında dolaşabilir, hiking yapabilir ve Savica Şelalesini görebilirsiniz.

  • Doğu –Avusturya’ya yakın kısımları

Maribor Üniversitesi’ni barındıran Maribor, Celje gibi şehirler ülkenin doğu kısmında kalıyor. Ben gitmedim ancak Celje Kalesi’nin gerçekten çok güzel olduğunu söylüyorlardı. Maribor’da da sanırım Avrupa’nın en eski şarap bağları bulunuyormuş. Ayrıca Şubat ortasında baharın gelişinin kutlandığı bir etkinliğin ana şehri Ptuj’da burada.

Uzun bir yazı oldu biliyorum : ) Ancak ben giderken çok tedirgin gitmiştim ve ne yapacağımı bilemiyordum. Sadece şunu söyleyebilirim ki belki de gidilebilecek en kötü zamanda Slovenya’daydım ama yine de güzel vakit geçirdim ve güzel arkadaşlıklar edindim. Yine de Türkiye’yi özlerseniz Atlas Market’e uğrayıp bir çay içmenizi öneririm. Umarım herkes mutlu anılar biriktirir.

Slovenya Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Slovenya hangi ülkeye bağlı?

Yugoslavya’nın dağılması ile 1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Slovenya, bir Avrupa Birliği ülkesidir. Belirtilen tarihten bu yana bağımsız bir ülke konumundadır.

  • Slovenya’da hangi dil konuşulmaktadır?

Ülkenin resmi dili Slovence’dir.

  • Slovenya Schengen ülkesi mi?

Evet. Schengen vizesi ile Slovenya’ya gidebilirsiniz.

  • Slovenya Slav mı?

Geçmişte Slovenya, Yugoslavya’ya bağlı idi. Ayrılıp bağımsız olduktan sonra büyük değişim gösterse de Slovenya Slav toplumundan oluşmuştur. Slav ülkesidir.

  • Slovenya’da hangi dinler mevcuttur?

Ülkede ağırlıklı olarak Katolik mezhebi gözlemlenmektedir. Bunun dışında toplumda benimsenen inançlar incelendiğinde Protestanlık ve azınlık derecesinde İslamiyet de mevcuttur.

Sizler de gezi anılarınızı kendi adınıza bu platformda paylaşmak istiyorsanız iletişime geçebilirsiniz.

Çok Gezen Bilir !

Merhaba :) bir edebiyatçı ve iletişimci olarak sizlerle ayak izlerimi paylaşmak istedim :) Umarım severek okursunuz. Sevgiler.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Merhaba ben Marmara Üniversitesi iletişim fakültesi öğrencisiyim bu yıl ben de Slovenya’ya gitmek istiyorum fakat Slovenya’da erasmus için öğrenmek istediğim bir kaç şey var size nasıl ulaşabilirim acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir