1. Anasayfa
  2. Blog
Trendlerdeki Yazı

Avrupa Birliği Seyahat Kısıtlamaları


8

Avrupa Birliği Seyahat Kısıtlamaları

Seyahat Yasaklarının Kaldırılmasına İlişkin Bilgilendirme

Başta Erasmus öğrencileri olmak üzere tüm gezginleri yakından ilgilendiren seyahat yasaklarının akıbeti oldukça merak edilen bir durum. Avrupa Birliği’nin uyguladığı seyahat yasaklarından dolayı pek çok yurt dışı seyahat planlayan birey, oldukça endişeli ve olumlu bir kararın açıklanması için adeta gün saymakta.

Telegram Grubu

Medyadan takip edildiği üzere Avrupa Birliği Konseyi, Covid-19 salgını sebebiyle üçüncü dünya ülkelerine yönelik bir dizi seyahat yasakları getirmişti.  Seyahat yasakları ile anlatılmak istenen: AB ülkelerinden üçüncü dünya ülkelerine yaılacak seyahatler değil tam aksine, üçüncü dünya ülkelerinden AB ülkelerine yapılacak seyahatlerdir.

Avrupa Birliği Konseyi, Üçüncü dünya ülkelerinden Avrupa Birliği’ne gerçekleştirilecek seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasına ilişkin tavsiye kararını 7 Ağustos 2020 tarihinde güncelledi. Alınan bu kararların tavsiye niteliğinde olduğunu tekrar belirtmekte fayda var. Ancak bu tavsiyeye uymayan bir AB ülkesi de yok diyebiliriz. AB konseyinin aldığı bu tavsiye niteliğindeki kararlar, belirli zamanlarda güncellenecektir. Bu açıdan Erasmus öğrencileri ve farklı amaçlarla seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımızın hemen umutsuzluğa kapılmalarını istemeyiz. Peki, Konsey kararı neler, hangi kriterlere göre seyahat kısıtlamaları kaldırılıyor bu soruların cevaplarını açıklayalım.

8 Ağustos itibariyle AB ülkelerine seyahat yasakları kaldırılan üçüncü dünya ülkeleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Avustralya
  • Çin
  • Güney Kore
  • Gürcistan
  • Japonya
  • Kanada
  • Ruanda
  • Tayland
  • Tunus
  • Uruguay
  • Yeni Zelanda

Not: Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan’da ikamet edenler de, AB ülkeleri içerisinde ikamet eden vatandaşlar olarak düşünülmedir.  Bir başka ifadeyle bahsi geçen ülke vatandaşlarına bir kısıtlama yoktur.

Seyahat Kısıtlama Kriterleri

Avrupa Birliği Konseyi, bu konuda bazı kriterleri göz önünde bulundurmaktadır. Bunlar; Covid-19 ile ilgili mücadele, Covid-19 istatistikleri, ekonomik ve sosyal hususlardır. Covid-19 salgınına ilişkin getirilen kriterler, aşağıda özetlenmiştir:

  • Son 14 gün içerisinde üçüncü dünya ülkelerindeki Covid-19 vaka ortalaması, aynı tarihler içerisinde Avrupa Birliği’nde ikamet eden her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka ortalamasına yakın olmalıdır.
  • Üçüncü dünya ülkelerinde son 14 gün Covid-19 vaka ve ölüm sayılarında azalıma eğiliminin gözlemlenmesi,
  • Üçüncü dünya ülkelerindeki Covid-19 salgınına yönelik alınan önlemlerin (test sayısı, bilgilerin doğru şekilde analiz edilip güvenilir sonuçlarla raporlanması, tedbirlerin etkin olarak uygulanması vs.) göz önünde bulundurulmasıdır.

Seyahat Yasaklarından Muaf Tutulan Vatandaşlar:

  • AB vatandaşları,
  • Uzun süreli AB ülkelerind ikamet hakkı bulunan üçüncü dünya ülkesi vatandaşları,
  • Zorunlu koşullardan dolayı AB ülkelerine seyahat etmesi gereken üçüncü dünya ülkesi vatandaşları,
  • İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre vatandaşlarıdır.

Seyahat Yasaklarına İlişkin Diğer Kararlar

Yukarıda alınan kararlar tavsiye niteliğinde olup, bağlayıcı nitelikte değildir. Tavsiyelerin uygulanması ya da uygulanmaması AB ülkelerinin yetki ve sorumluluklarına bırakılmıştır. AB ülkeleri, yukarıda sıraladığımız ülkelere seyahat yasaklarını aşamalı şekilde kadırabilirler.

Bir AB ülkesi, diğer AB ülkeleri ile koordinasyon ve bilgi akışı sağlamadan üçüncü dünya ülkelerine yönelik uygulanan seyahat yasaklarını kaldırmamalıdır. Konsey tavsiyesi yasal olarak bağlayıcı bir belge değildir. Tavsiye içeriğinin uygulanmasından üye devletlerin yetkilileri sorumludur. Tam şeffaflık içinde, listelenen ülkelere yönelik yalnızca aşamalı olarak seyahat kısıtlamalarını kaldırabilirler.

Yorum: Konseyin belirttiği kriterleri sağlamak çok kolay değil gibi görünüyor. Türkiye’den Erasmus kapsamında ya da turistik amaçlarla yurt dışına gitmeyi planlayan vatandaşların, bu kriterleri göz önünde bulundurarak, bir durum değerlendirmesi yapmaları gerekiyor. Özellikle Türkiyede Ağustos 2020 itibariyle Covid-19 salgınında vaka artışın gözlemlendiği unutulmamalıdır. Bu doğrultuda bir durum değerlendirmesi yapacak olursak, kriterleri şu an itibariyle tümüyle karşıladığımızı söylemek zor. Yine belirttiğimiz dönemde AB ülkelerinin pek çoğunda da salgının artış eğiliminde olduğu gözlemlenmektedir.

Gezgin Ajandası olarak, seyahat yasaklamalarına ilişkin güncel bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Sağlıklı Günler Dileriz,

Gezgin Ajandası

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (8)

Popüler Yorumlar
  1. Kısıtlamalar daha artacakmış, avrupa hayal oldu…

  2. Yazının yazıldığı tarihten bu yana farklı bir gelişme yaşanmadı maalesef. İlerleyen günlerde bir değişiklik olursa bizler de bu platformdan duyurusunu yapacağız +

Yapılan Yorumlar
  1. 7 Eylül 2020

    Bu yıl Almanya ya gidecektim iş dolayısıyla maalesef bu hastalık yüzünden gidemedim. Umarım bir an evvel bu hastalık ve yasaklar son bulur. Yoksa yurtdışına çıkmak hayal gibi görünüyor şu an için.. Bu arada yazınızı çok beğendim bilgilendirici bir paylaşım olmuş başarılarınızın devamı dilerim.

  2. Avrupa Birliği seyahat kısıtlamaları bu süreçte gayet normal bu gidişle 2021 sonuna kadar çıkamağacağız gibi görünüyor bir çok ticaret ve görüşmelerimiz malesef iptal oldu . Covid19 Seyahatımıza baltayı indirdi sonumuz hayrola.

  3. Seyahat kısıtlamalarında olumlu bir gelişme yok mu acep? Uzun zaman olmuş yazıyı yazalı…

    • Yazının yazıldığı tarihten bu yana farklı bir gelişme yaşanmadı maalesef. İlerleyen günlerde bir değişiklik olursa bizler de bu platformdan duyurusunu yapacağız +

  4. 25 Aralık 2020

    Seyahatler hala kısıtlı mı nezaman açılacak??? turist vizesiyle Polonyaya gidecceğim ama seyahat kısıtlamaları sürüyor heralde !

    • Maalesef seyahatiniz şu an için mümkün görünmüyor. Yine de en doğru bilgiyi konsolosluktan almanızı tavsiye ederiz. İlerleyen süreçlerde belki aşı olanlar için bu kısıtlamalar kaldırılabilir. Ki bu yüksek bir ihtimal :)

  5. Bu kısıtlamalar ne zaman kalkacak? AŞı çıkınca kalkacak diyorlardı. Çıktı ne işşş

  6. Kısıtlamalar daha artacakmış, avrupa hayal oldu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir