Merhaba arkadaşlar, ben Muhammed Doğrudağ. Bu yazımda sizlere Erasmus süreci nasıl ilerliyor, İtalya vizesi nasıl alınır, gerekli evraklar nelerdir, uçak bileti, kalacak yer vb. bilgileri tek tek anlatacağım.
Erasmus staj hareketliliği başvuru sonuçları açıklandıktan sonra yapılacak ilk iş kendinize uygun staj yerini bulmak olacaktır. Ben 2020 yılında mezun olmadan 1 ay önce tüm başvuru işlemlerimi hallettim ve artık iş staj yapacak yeri bulma kısmına gelmişti. Birçok iş bulma sitesinden sadece İtalya değil birçok ülkede araştırmalar yaptım ve 4 ülkeden olumlu dönüş aldım. Bunlardan biri hayalim olan İngiltere’ydi. Ardından ise İtalya, Almanya ve Polonya geliyor. Ben normalde Elektrik Elektronik Mühendisiyim fakat başvurduğum birçok firma yazılım veya tasarım alanındaydı. Kendimi bu alanda geliştirmek istediğimden dolayı staj yerlerini buna göre seçiyordum.
Pandemi sebebiyle İngiltere kapılarını kapattığını açıkladı, Almanya’nın kısa süreli vize vermediğini öğrendim ve bunlardan dolayı elimde sadece İtalya ve Polonya kaldı. Bu ikisi arasından ise bana mantıklı gelen İtalya’ydı.
Staj Yeri Nasıl Bulunur?

Staj yeri bulmanın birçok yolu mevcut aslında. Ben staj yerlerine başvurularımı bu kanallardan yaptım.
- LinkedIn ile birçok kuruma başvuru yaptım fakat pek dönüş almadım. Polonya’dan bir firmadan dönüş aldım ve konuşma dili ile yazılım dili sınavlarına girdim fakat yazılım dili konusunda pek tecrübeli olmadığımdan dolayı taban puanı geçemedim :(
- Ülkelerin iş ilan siteleri (Kariyer net vb.)
- Çalışmak istediğim kurumlara direkt mail atarak iletişime geçiyordum fakat pandemiden dolayı birçok kurum ya uzaktan çalışıyordu ya da stajyer kabul etmiyorlardı.
- Avrupa ülkelerinde bulunan Türk firmalarını araştırmaya başladım ve Facebook, WhatsApp, Mail her türlü yolla iletişime geçtim. Çoğu dönüş yapmadı ama İngiltere ve Polonya teklifimi bu şekilde aldım.
Staj yapmak istediğiniz yerleri belirledikten sonraki kısım onlarla iletişime geçmek. İlk iletişim gerçekten de çok önemli. Öncelikle kendinizi ifade edebildiğiniz bir CV ve motivasyon mektubuna ihtiyacınız var. Avrupada bulunan Türk firmalardan birkaçıyla iletişime geçtim pek kurumsallık göremedim fakat yabancılar bu konularda biraz daha titizler.
Motivasyon mektubu hakkında daha detaylı bilgi almak için bu yazımızı inceleyebilirsiniz. CV hazırlamak için ise AB’nin paylaştığı Europass CV formatını kullanabilirsiniz. Kendinize özel şeyler yapmak isterseniz eğer Canva vb. platformlardan tasarlayabilirsiniz.
Firma ile iletişime geçtiniz ve olumlu yanıt aldınız diyelim, bundan sonra yapacağımız iş kabul mektubunu alıp işlemleri hızlandırmak olacaktır. Bazı şirketler kabul mektubu ile uğraşmamak için sizin hazırlamanızı isteyebilir. Eğer böyle bir durum ile karşılaşırsanız bu yazımızı inceleyebilirsiniz.
İtalya Erasmus Vize Başvuru Süreci
Ülke, staj yeri vb. konuları kesinleştirdikten sonra artık sadece belgelerle uğraşıyorsunuz. Yapacağınız ilk iş pasaport başvurusunda bulunmak. Bu konudaki detaylı bilgilere Pasaport adlı yazıdan ulaşabilirsiniz. Pasaport başvurusu yaparken sadece defter bedeli ödeyeceksiniz. Eğer mezun durumundaysanız üniversiteden harçsız pasaport belgesi almalısınız. Bu konuda biraz uğraştırıyorlar ama harç bedeli ödemiyorsunuz. Pasaport süresi staj sürenize göre değişebilir ama 1 yıl altı almayın.

Pasaportunuzu çıkardıktan sonra geriye sadece gerekli belgeleri ayarlamak ve vize randevusu almak kalıyor.
Hangi vize başvuru merkezinden randevu alacağınızı merak ediyorsanız eğer alt kısımda sizin şehrinizden hangi kurumun sorumlu olduğunu öğrenebilirsiniz.
Ankara VFS: Ankara, Bolu, Çankırı, Eskişehir, Kırıkkale, Kırşehir.
Gaziantep VFS: dıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van
İzmir ve Antalya VFS: İzmir, Adana, Afyon, Aksaray, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Uşak
iDATA: Geride kalan tüm şehirler için İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, Bursa ve Trabzon iDATA’dan randevu almanız gerekmektedir. Detaylı bilgi için bu iki linke göz atınız.
VFS yetki alanı: https://www.vfsglobal.com/italy/turkey/schedule-an-appointment.html
iDATA yetki alanı: https://idata.com.tr/ita/tr/p/yetki-alanlari-ita
İtalya Vizesi İçin Gerekli Belgeler
İtalya vizesi için gerekli olan belgeleri maddeler halinde yazacağım ve yanlarına detaylarını ekleyeceğim. Benim İtalya Vizesine başvuru yapacağım aracı şirket VFS vize başvuru merkezi. Aşağıda belirttiğim gerekli belgeleri VFS web sitesinde yazan bilgilere ve kendi deneyimlerime göre belirledim. iDATA firmasında da çok farklılık olmaz ama yine de detaylı bilgiyi iDATA web sitesinden alabilirsiniz.
- Kabul Mektubu: Staj yapacağınız kurumun sizi kabul ettiğini gösteren imzalı ve kaşeli kabul mektubu. Elektronik imza ve kaşe olursa eğer tarayıcı aracılığıyla çıktı alıp başvuru yapabilirsiniz aksi takdirde posta yoluyla almanız gerekli.
- Learning Agreement (LA) Belgesi: Gidiş amacınızı, ne yapacağınızı vb. durumları sorgulayan belge. Zaten ortak bir şablon var ve üniversitelerin çoğu aynı belgeyi kullanıyor. Yine belgede imza ve kaşe bulunmak zorunda. Ayrıca dil seviyenizi gösteren bir kısım olmalı veya ek bir belge olmalı.
- Vize ve Hibe Belgesi: Üniversiteden alacağınız maddi desteği gösteren ve vize verilmesini talep eden belge. Üniversiteden orijinal nüshasını almak zorundasınız. Üniversite LA belgesini ve birkaç prosedürü tamamladıktan sonra size verecektir.
- Sigorta: Sigorta kısmı için birçok firma var netten detaylı araştırma yapabilirsiniz. VFS’nin önerdiği birkaç şirket var ve onlardan yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Yazının devamında detaylı bir şekilde değineceğim.
- Biyometrik Fotoğraf: 3.5 x 4.5 yüz ölçülerinde ve arka fonu beyaz olmalıdır
- Pasaport Aslı ve Fotokopisi: Eğer daha önce yurtdışına gittiyseniz damgalı olan kısımların da fotokopisi gerekiyor. Eski pasaportunuz varsa eğer onun da fotokopisi gerekiyor.
- Kimlik Fotokopisi
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: E-Devlet üzerinden kolaylıkla alabilirsiniz.
- Barkodlu ve Tarihçeli Yerleşim Yeri Belgesi: E-Devlet üzerinden kolaylıkla alabilirsiniz.
- Uçak Rezervasyonu: Eğer geçici rezervasyon istiyorsanız enuygun ücretsiz rezervasyon veriyor. Sizlere tavsiyem biletinizi erkenden alın aksi takdirde çok fazla para ödersiniz. Ayrıca aktarmalı uçuş alıyorsanız dikkat etmeniz gereken bir nokta ise aktarma yapacağınız ülkenin transit vize olayıdır. Araştırarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz ama elinizden geldiğince ya direkt uçuş alın ya da Ukrayna gibi vize istemeyen ülkeler aracılığıyla uçuşunuzu yapın. Ben Ukrayna üzerinden biletimi almıştım. Bagaj kısmına ayrıca dikkat edin.
- Otel Rezervasyonu: Booking, Hotels vb. yerlerden ücretsiz rezervasyon yapabilirsiniz. İsterseniz komple sürenizi kapsayan rezervasyon yapın isterseniz kısa süreli yapıp geri kalanı için dilekçe yazın.
- Hesap Dökümü: Hesabınızda minimum kalacağınız her ay için 500€ olacak şekilde para bulunmak zorunda. İsterseniz € isterseniz ₺ karşılığı olarak bulundurun farketmez. Ne kadar çok miktar bulundurursanız o kadar iyidir. Ardından bankaya giderek vezneden imzalı ve kaşeli hesap dökümünüzü talep edin.
- Sponsor Dilekçesi: Erasmus vize başvurusu yaparken bana en saçma gelen kısımlardan birisidir. Üniversite sponsor oluyor, kendi hesabımızda paramız var halen de doymuyorlar. Bu kısım biraz detaylı olduğundan dolayı yazının alt kısmında detaylı yer vereceğim.
- Vize Başvuru Formu: VFS veya iDATA sitelerinden gerekli başvuru belgesine ulaşabilirsiniz. Başvuru belgesini Türkçe, İngilizce veya İtalyanca doldurabilirsiniz. Ben Türkçe doldurdum. Ben bazı yerleri boş bırakmıştım ve vize merkezindeki kişiye sorarak doldurmuştum.
İtalya vize başvurusu için gerekli belgeler bu şekildedir. Belgeleri eksik verirseniz eğer ya direkt red yersiniz ya da eksik evrak diye tekrardan sizi çağırırlar. İstenilen belgeler dönem şartlarına göre değişkenlik gösterdiğinden dolayı kesinlikle VFS ya da iDATA web sitelerini kontrol etmenizi tavsiye ediyorum. Linkleri aşağıya bırakıyorum.
Vize Başvurusu Sponsor Dilekçesi
Her ne kadar Erasmus hibeleri olsa bile sponsor göstermenizi talep ediyorlar. Genel olarak sponsorluk için istenilen belgelere bu adresten göz atabilirsiniz.
Peki ben ne yaptım?
Ben, babam, annem, abim ve kardeşim resmi olarak çalışıyor görünmemize rağmen sponsor olarak anneannemi gösterdim. Tek sebebi çalışanlardan istedikleri belgelere ulaşmanın zor olması. Az çok hepimiz devlet dairelerindeki ağırlığı ve bilgisizliği biliyoruz. Bu nedenle en az belge emekliden istendiğinden dolayı ben de anneannemi gösterdim.
Dikkat etmeniz gereken bir nokta ise birinci derece akrabanız varken başkasını sponsor olarak gösteremeyeceğimiz. Ben bunu dilekçe yazarak aştım. Dilekçemi annem ve babam adına yazdım ve sponsor olamayacaklarını bildirdim. Anneannemin adına ayrı bir dilekçe yazarak sponsor olacağını bildirdim. Ben hayatım boyunca bu kadar dilekçe yazmamıştım 😒 Ben dilekçeleri kendi hayal gücüme göre yazdım ama talep olursa dilekçe örneklerini ekleyebilirim.
Emekli bir sponsordan istenen belgeler maaş hesap dökümü ve emekli belgesi (E-Devlet).
VFS Global İtalya: https://www.vfsglobal.com/italy/turkey/index.html
iDATA İtalya: https://idata.com.tr/ita/tr
İtalya Vize Randevusu Nasıl Alınır?
İtalya vize randevusu almak en kolay işlemlerden biridir. Yazının başlarında da söylediğim üzere ben VFS Global aracılığıyla başvuru yapacağımdan dolayı sitelerine giriş yapıyorum. Sitelerinden yeni kullanıcı kaydı oluşturuyoruz ve gerekli tüm bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde dolduruyoruz.Panele giriş yaptıktan sonra sol kısımdan randevu alma diyerek yetkili hfs merkezini seçiyoruz ve kategorimizi seçerek devam ediyoruz. Yine çıkan menüden müşteri ekle diyerek gerekli bilgileri doğru şekilde giriyoruz ve randevunu tarihini seçiyoruz.
İtalya Vize Randevu Süreci
İtalya vize randevu günü geldi ve mekana giriş yaptık 😊 vezneden gerekli tüm belgeleri teslim ediyoruz. Eksik belge veya yanlış belge olursa eğer sizi uyarıyorlar zaten (yani beni uyardılar). Belgeleriniz işlendikten sonra sizi gizli bir odada 😳 parmak izi aldırmaya götürüyorlar. Tüm işlemler bu kadar. Bu arada normalde pasaportu almak için tekrar başvuru merkezine gitmeniz gerekiyor ama kargo ile evinize, iş yerinize gönderilmesini de talep edebiliyorsunuz. Ekstra olarak 100₺ civarı bir ücret ödedim.
İtalya Vize Başvurusunun Sonuçlanması
Başvuru sürecinin sonuçlanması için başvuru merkezleri belgelerinizi büyükelçiliklere gönderiyor ve onlarda tekrar başvuru merkezlerine gönderiyorlar. Bu süreç ben de 8-9 gün sürmüştü ama kişiden kişiye ve başvuru merkezlerine göre farklılık gösterebilir.
Vizeniz büyükelçilikten yola çıktığında size mesaj geliyor ama olumlu veya olumsuz olduğu hakkında herhangi bir bilgi yazmayabilir haberiniz olsun. Benim pasaportumu kargocu getirdiğinde kontrol etti ve galiba onaylanmamış dedi. Her ne kadar kısa süreli bir kriz geçirsemde vizenin pasaportta orta bir sayfaya işlendiğini görünce rahatlama geldi.
Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır?
Uygun fiyatlı uçak bileti almanın birçok farklı yolu vardır. Genelde Skyscanner, Cheapflights, Booking vb. yerlerden en uygun bilet fiyatlarını bulabilirsiniz. Bunların haricinde Instagram’dan Ucuza Uçak ve Limitsiz Rota sayfalarını takip edebilirsiniz.
Not: Uçak bileti alırken transit vize olayına ve bagaj hakkına dikkat edin.
İtalya’da Kalacak Yer Nasıl Bulunur?
Öğrencilerin sorun yaşadığı bir diğer konu konaklayacak yer bulma. Fiyat aralığına girmeyeceğim çünkü her şehirde farklılıklar mevcut. Kuzey tarafı ile güney tarafı arasında ciddi anlamda fiyat farkları var.
Konaklayacak yeri bulmak için birkaç İtalyan emlak sitesine, Facebook gruplarına, Airbnb ve Booking tarzı otel rezervasyon sitelerine göz atabilirsiniz.
- Ev veya oda kiralamak için idealista veya cercasicasa sitelerine göz atabilirsiniz. Bunların haricinde Airbnb‘ye göz atmanızı tavsiye ederim.
- Facebook gruplarından “Affito”, “Affiti”, “Affiti Studenti” gibi kelimelerle araştırma yapabilirsiniz. (ör: “Affiti Studenti Napoli”)
- Booking, Hotels, Triage vb. yerlerden otel rezervasyonları yapabilirsiniz ama ücretleri yüksek olur.
Hangi Sigorta Şirketini Seçmeliyim?
Seçebileceğimiz onlarca sigorta şirketleri var ve bu şirketlerin hepsi farklı fiyatlar sunuyor. Büyükelçiliklerin bizlerden istediği şartlar aslında sabittir.
- Tüm Schengen ülkeleri için geçerli, ayakta, yatakta, bütün tedavi masrafları ve hastalık veya vefat halinde ülkeye dönüş masraflarını da kapsayan minimum 30.000 € teminatlı seyahat sigortası.
VFS Global bu şartları sağlayan şirketlerden birkaç tanesini bizlere tavsiye ediyor. Ayrıca kendileri aracılığıylada sigorta yaptırabiliyorsunuz. Bazı firmalar Covid teminatı veriyor bu nedenle farklılıklar olabiliyor.
VFS Global’in önerdiği firmalar
- AXA
- Allianz
- Ak Sigorta
- Sompo
- Unico
- Quick (Benim tercihim)
- Demir Sigorta
- Koru Sigorta
- Mapfre
- Gulf
Ben bu şirketlerden Quick sigortayı seçtim ve 340₺ ücret ödedim.

Erasmus Hibesi Nasıl Alınır?
Üniversiteden Erasmus hibesi alabilmeniz için yukarıdaki işlemleri tamamlamanız gerekli. Vizeniz onaylanıp pasaportunuz elinize ulaştığı zaman fotoğrafını veya fotokopisini çekip üniversiteye mail atmanız gerekmektedir. Bu kısım farklılık gösterebilir ama genel olarak bu şekildedir.
Pasaportunuzu gönderdikten sonra son bir sözleşme imzalıyorsunuz. Sözleşmeden sonra üniversiteniz sizi OLS sistemine kayıt yapıyor ve sınava girmenizi talep ediyor.OLS sınavı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için bu yazımızı inceleyebilirsiniz. Eğer sınavda dil seviyeniz düşük çıkarsa size eğitim öneriyor. Kısaca grammar, kelime, okuma ve dinleme kısımlarından oluşuyor.
Bu işlemleri tamamladıktan sonra üniversiteniz eurolarınızı hesabınıza yatırması lazım.
Anlattıklarım genel olarak İtalya süreci ile ilgili olsa bile diğer ülkelerde de çok farklılık görünmez. Genel olarak süreç hakkında fikir edinmek adına işinize yarayabilir.
Bu yazımda İtalya Erasmus vizesi ile ilgili tüm deneyimlerimi yazdım. Galiba biraz uzun bir yazı oldu ama umarım açıklayıcı bir şekilde anlatabilmişimdir. Erasmus süreci ve Vize konusunda her türlü sorularınız, merak ettikleriniz için yorum yapabilirsiniz, Telegram grubumuza katılabilirsiniz ve bana özelden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca sosyal medya hesaplarıma profilimden ulaşabilirsiniz.
Kişisel internet adresim: https://www.muhammeddogrudag.com.tr
Yazımı Hz. Mevlana’nın bir sözüyle bitirmek istiyorum. “Bir katre olma, kendini deniz haline getir.”
Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Eline, emeğine sağlık.