1. Anasayfa
  2. Erasmus

Erasmus


0

Erasmus nedir nasıl yapılır, Erasmus kimdir, Erasmus plus, Erasmus’a kimler başvurabilir, Erasmus’a başvuru şartları nelerdir, Erasmus öğrenim, Erasmus staj, Erasmus sınavı ve daha fazlası bu yazımızda!

Telegram Grubu

Üniversiteye başladık. Birinci sınıf bitti. Derslere ısındık, hocaların hangisi kıl, az çok bilgi sahibi olduk ve hatırı sayılır bir arkadaş ortamı edindik. Ama o da ne??? Bu arkadaşlar bir bir gidiyor bir yerlere!!! Her yerde Erasmus, EVS, Work and Travel vs. yankılanıyor. Biliyoruz şu an bunlar ne diye düşünüyorsunuz ya da kulaktan dolma bilgiler edindiniz. Hocalara gidiyorsunuz belki yeterli bilgileri yok, belki vakitleri yok, belki de bu işlerden anlayan hoca yok. Korkmayın. Bizim vaktimiz bol ve sizlere uzuuuun uzun anlatacağız.

erasmus

Erasmus Nedir Nasıl Yapılır?

Gelelim Erasmus nedir nasıl yapılır konusuna. Erasmus ya da güncel adıyla Erasmus plus; öğrencilerin ya da eğitimcilerin farklı ülkelerde eğitim almalarına/vermelerine ya da staj yapmalarına imkan sunan bir hareketliliktir diyebiliriz. Erasmus plus; genişletilmiş kapsamı ile artık çeşitli alanlarda faaliyet gösteren bireyler ve kurumların da programdan yararlanması sağlanacaktır. Erasmus plus (Erasmus +); kısaca eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanlarında Avrupalıların desteklenmesi amacıyla hizmetlerine devam etmektedir. Erasmus plus (Erasmus +) sayesinde milyonlarca Avrupalı birey; farklı kültürden insanlarla bir arada eğitim alma/verme ve staj yapma imkanlarına erişmişlerdir.

Telegram Grubu

Erasmus nedir kısaca bahsetmiş olduk. Erasmus nasıl yapılır hemen cevaplayalım. Önlisans, lisans veya lisansüstü programlarından birine kayıtlı öğrenci iseniz yapmanız gereken tek şey, üniversitenizin uluslararası ilişkiler biriminin Erasmus duyurularını takip etmek. Sonrasında ise Erasmus hareketliliğine başvuracak ve hayal ettiğiniz bu programa umuyoruz ki katılacaksınız. Erasmus programları derken, öğrenim ve staj hareketliliğini ya da personel hareketliliğini kastediyoruz. Bu konularda sayfamızda küçük bir araştırma yaparak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Erasmus Kimdir?

Erasmus kimdir biraz da Erasmus programının adının nereden kimden geldiğini anlatalım. Erasmus tam adıyla Desiderius Erasmus; bazı kaynaklara göre 1466, bazılarına göre ise 1469 yılında doğmuş, Rönesans Döneminin en önemli filozoflarından biridir. Hollanda’da doğan Erasmus, klasik edebiyatın en bilinen figürlerindendir. Bunların dışında Desiderius Erasmus; Rönesans Dönemi içerisinde hümanizm hareketinin öncülerinden hatta hümanizmin babası olarak gösterilmektedir.

Kısaca hümanizm nedir bahsetmek gerekirse: 13. yüzyıldan itibaren Avrupa’da ortaya Rönesans hareketi, aslında insan merkezli düşünce yapısının gelişmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu açıdan hümanizm, Rönesans’ın doğuşunda temel bir unsur olmuştur diyebiliriz.

Toplumları birleştirici yönüyle adını duyuran, farklı ülkelerde eğitim görmüş ve eğitimin gücüne sıkı sıkıya inanan Desiderius Erasmus, kültürel değişim programı olan Erasmus’un isim babası olmuştur. Erasmus’un “Deliliğe Övgü” adlı eseri bugün de popülerliğini korumakta ve bağnazlığa karşı yazılmış en önemli eserlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Erasmus ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

  • Erasmus neden yapılır?

Mezun olmadan önce öğrencilerin yurt dışında farklı kültürler ve disiplinler içerisinde eğitim almaları, staj yapmaları oldukça önemlidir. İşe alımlarda yurt dışı tecrübesi önemli bir seçim kriteri haline gelmiş durumdadır. Bu açıdan Erasmus hareketliliğine katılan öğrencilerin mezun olduktan sonra daha kolay iş bulabileceklerini söyleyebiliriz.

  • Önlisans öğrencisi Erasmus yapabilir mi?

Önlisans (2 yıllık bölümler), lisans ve lisansüstü eğitim almakta olan öğrenciler Erasmus faaliyetlerine katılabilirler.

  • 4 sınıf öğrencileri Erasmus yapabilir mi?

4. sınıfta okuyan öğrenciler de Erasmus faaliyetlerinden faydalanabilirler. Buradaki önemli nokta, kredi alabilir durumda olmanızdır. Ders uzatma, stajı istenen zaman içerisinde tamamlamama gibi yöntemlerle 4. sınıf öğrencileri de hem Erasmus öğrenim hem de staj faaliyetlerine katılabilmektedirler.

  • Daha önce Erasmus yapan birisi tekrar bu haktan yararlanabilir mi?

Aynı eğitim kademesinde ikinci kez tekrar Erasmus faaliyetine katılabilirsiniz. Ancak, bu durumda geçmişte katıldığınız için ikinci Erasmus başvurunuzda puan kesintisi yaşayacaksınız.

  • Lisans okurken Erasmus’a katılmıştım. Şu an yüksek lisans öğrencisiyim ve tekrar Erasmus’a başvurmak istiyorum. Başvurabilir miyim, puanım kesilir mi?

Erasmus faaliyetine başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca hiçbir puan kesintisi yaşamazsınız. Çünkü aynı eğitim kademesinde bu faaliyetten ikinci kez yararlanmıyorsunuz. Bir üst kademeye geçtiğinizde Erasmus haklarınız sıfırlanır.

  • Açıköğretim okuyanlar Erasmus’a katılabilirler mi?

Hayır. Erasmus faaliyetlerine yalnızca örgün eğitim alanlar katılabilirler. Uzaktan eğitim alanlar, açıköğretimde eğitimlerine devam edenler maalesef bu faaliyetlerden yararlanamazlar.

  • Erasmus programına katılmak için herhangi bir yaş sınırı var mıdır?

Hayır. Erasmus başvuru kriterleri içerisinde yaş ile ilgili herhangi bir ibare bulunmamaktadır. Başvuru kriterlerine ulaşmak için tıklayınız.

  • Erasmus için kaç puan gerekli?

Genel not ortalamanızın (GNO)’nızın Önlisans/Lisans seviyesinde en az 2.20/4.00, Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde ise en az 2,50/4.00 olmasına sahip olmanız gerekiyor. Öğrenim ve staj hareketliliğinde adayların puanları hesaplanırken; Başarı Puanı = GNO x 0,50 +  Yabancı Dil Puanı x 0,50 formülü kullanılmaktadır.

  • Erasmus için hangi ülke tercih edilmeli?

Öğrenim hareketliliği için Türkiye’deki okulunuzun yurt dışındaki anlaşma yaptığı üniversitelere gidebilirsiniz. Staj için ise Avrupa Birliği ülkelerinin herhangi birinde kendiniz bir tercihte bulunabilirsiniz.

  • Erasmus için verilen hibe yeterli mi?

Hibe miktarları gidilen ülkede temel giderlerin karşılanması düşünülerek hesaplanmaktadır. Hibenin yetip, yetmeyeceği tamamen gidecek olan öğrencinin yaşam tarzına bağlıdır. Erasmus hibesi ile genel olarak öğrenciler gittikleri ülkede barınma,ulaşım ve zorunlu gıdalarını karşılayabilmektedirler. Erasmus hibe miktarları hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayınız.

  • Erasmus kalan hibe ne zaman yatar?

Hibenin kalan kısmı öğrenim/staj faaliyetlerinin başarıyla tamamlanmasından sonra gerekli evrakların Türkiye’de bulunan Erasmus koordinatörlüğüne ulaştırılması sonrasında yatmaktadır. Bu süreç öğrencinin dönüş evraklarını eksiz olarak koordinatörlüğe teslim etme süresine bağlıdır.

  • Yüksek lisans ya da doktora yapanlar için Erasmus hibesi farklı mıdır?

Hayır. Erasmus hibe miktarları tüm eğitim kademeleri için aynıdır. Hibe miktarları katılımcının gideceği ülkeye ve o ülkede ne kadar süre bulunacağına göre hesaplanır. Personel hareketliliği kapsamında katılanların hibe miktarları farklıdır.

  • Erasmus ek hibe nedir?

Erasmus faaliyetlerine katılan öğrenciler ya da personel içerisinde çeşitli sağlık sorunları yaşayanlara tahsis edilen hibedir. Bu konuda detaylı bilgiye bağlı bulunduğunuz üniversitenin Erasmus koordinatörlüğü ile iletişim sağlayarak ulaşabilisiniz.

  • Mezunlar Erasmus yapabilirler mi?

Öğrenci iken staj hareketliliğine başvurup, katılmaya hak kazananlar mezuniyet sonrası 1 yıl içerisinde hareketliliğe katılabilirler.

  • Erasmus yapmak zor mu?

Erasmus faaliyetlerine katılan öğrencilerin gözlemlerine göre; Erasmus süreci oldukça eğlenceli ve kolay geçmektedir. Öğrencilerin çok az bir kısmı Erasmus faaliyetlerinde başarısız olmuşlardır diyebiliriz.

Erasmus Hakkında Her Şey

Erasmus deneyimleri, dokümanları ile ilgili sayfalar aşağıdadır. Yurt dışına gitmeden bu sayfaları kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

  • Hırvatistan’ın Büyüleyici Şehri Zadar
    Hırvatistan’ın büyüleyici kıyı şehri Zadar hakkında detaylı bir gezi yazısı hazırladık. Zadar’da gezilecek yerler yazımızın devamında sizlerle!
  • Erasmus Staj Danışmanlığı – Maceranız Yarım Kalmasın!
    Erasmus staj danışmanlığı hizmetimiz ile size en doğru staj yerini ayarlamaktayız. Staj hareketliliğini kazandınız ama...
  • Polonya Erasmus Vizesi Nasıl Alınır? – Püf Noktalar Burada
    Polonya için Erasmus vizesi nasıl alınır ve gerekli evraklar hakkında hazırladığımız bu yazıyı okumanızı tavsiye...
  • İtalya Erasmus Süreci, Vize Başvurusu ve Gerekli Belgeler
    Bu yazımıda Erasmus sürecini, İtalya Vize başvuru sürecini ve İtalya Vize başvurusu için gerekli olan belgeleri tartışacağız.
  • Almanya Erasmus Vizesi Başvurusu
    Bu yazımda sizlere Almanya Erasmus vizesi nasıl alınır, gerekli evraklar neler tek tek anlatacağım. Ancak...
  • Kabul Mektubu Nedir? | Kabul Mektubu Örnekleri
    Invitation letter olarak da bilinen kabul mektubu, gerek Erasmus staj hareketliliğinde gerekse de iş veya seyahat amaçlı vize başvurularında önemli bir evraktır.
  • Erasmus Ülke Seçimi
    Erasmus ülke seçimi nasıl yapılır konusunda son derece detaylı bir inceleme yazısı hazırladık. Erasmus ile gidilecek ülkeler neler ve hangi ülkeyi, neden seçmeliyiz, en iyi Erasmus ülkelerini yazımızın devamında bulabilirsiniz. Bu inceleme yazısı; yalnızca Erasmus, AGH gibi projelere katılacaklara değil, yurt dışı eğitim araştıranlara ve yurt dışında yaşamak isteyenlere de fikir vermek ve yardımcı olmak amacıyla oluşturulmuştur.
  • Erasmus Staj Hareketliliği
    Erasmus staj hareketliliği de tıpkı öğrenim hareketliliğine benzer şekilde öğrencilerin yurt dışında yeni kültürleri keşfetmesine...
  • Motivasyon Mektubu
    Bir diğer adı niyet mektubu da olan motivasyon mektubu; başvurulacak yer için neden en iyi aday olduğunuzu anlattığınız bir mektup türüdür. Yazımızın devamında motivasyon mektubu nasıl yazılır, motivasyon mektubu örneği, Türkçe ve İngilizce motivasyon mektubu hakkındaki detaylara ulaşabilirsiniz.
  • Slovenya’da Erasmus
    Bu yazımda sizlere Slovenya nerede, Slovenya nüfusu, Slovenya para birimi, Slovenya başkenti, Ljubljana, Slovence, Erasmus ve daha pek çok şeyi anlatmaya çalışacağım Živjo! Kemerlerinizi bağlayın Orta Avrupa’nın en şaşırtıcı ve sürprizli ülkesinde Erasmus yapmayı tercih etmiş bulunuyorsunuz hoş geldiniz – dobrodošli.
  • Erasmus Hibesi
    Bu yazımızda; Erasmus yeni adıyla Erasmus plus, Erasmus hibesi, Erasmus hibe miktarları, Erasmus hibesi kimlere verilir, Erasmus hibesi ne zaman yatar vb. konularda sizlere bilgi vereceğiz. Ayrıca hibesiz Erasmus konusuna da değineceğiz.
  • Erasmus OLS Sınavı
    OLS sınavı, OLS sınavı nedir, OLS Erasmus, Erasmus çevrimiçi dil sınavı, OLS hakkında, Erasmus dil sınavı, Erasmus dil sınavı örneği ve daha fazlası burada.
  • Budapeşte Yaşam ve Gezi Rehberi
    Budapeşte nerede, Budapeşte nüfus, Budapeşte turu, Budapeşte’de gezilecek yerler, Budapeşte pahalı mı, Budapeşte gece hayatı, Budapeşte Erasmus ve daha fazlası bu yazımızda.
  • Atina Gezi Rehberi
    Atina nüfusu, Atina’da ne yenir, Atina’da gece hayatı, Atina turu, Atina yaşam, Atina’da eğitim, Atina gezi rehberi, Atina gezilecek yerler ve daha fazlası bu yazımızda.
  • Seyahat Sağlık Sigortası
    Seyahat sağlık sigortası, seyahat sağlık sigortası nedir, seyahat sağlık sigortası fiyatları, seyahat sağlık sigortası zorunlu...
  • Sponsor Yazısı
    Sponsor yazısı, vize başvurusunda başvuru yapanlardan sıklıkla istenen dilekçelerden biridir. Bu yazımızda söz konusu dilekçe hakkında...
  • Polonya’da Erasmus: Lodz
    Lodz, Lodz Erasmus, Polonya’da Erasmus, Polonya’da Erasmus masrafları, Lodz’da Erasmus, Lodz’da gezilecek yerler, Lodz Erasmus anıları ve daha fazlası bu yazımızda sizlerle.
  • Gdansk
    Gdansk nerede, Gdansk gezilecek yerler, Gdansk yeme içme, Gdanks konaklama rehberi, Baltık Denizi, Sopot, Gdynia ve daha pek çok şey bu yazımızda sizlerle.
  • Zakopane
    Zakopane nerede, Tatra Dağları, Zakopane gezilecek yerler, Zakopane’de yaşam, Morskie Oko ve daha pek çok bilgi bu yazıda.
  • Selanik ve Erasmus
    Selanik nerede, Selanik nüfusu, Selanik’te Erasmus, Selanik Atatürk evi, Selanik’te gezilecek yerler, Selanik’te yaşam ve daha fazlası bu yazıda.
  • Erasmus Dil Sınavı
    Erasmus sınavı, Erasmus sınav örneği, Erasmus dil sınavı, Erasmus sınavı konuları ve Erasmus çıkmış soruları fazlası burada.
  • Erasmus Başvuru
    Erasmus öğrenim hareketliliği başvurusu, Erasmus staj hareketliliği başvurusu, Erasmus başvuru belgeleri, Erasmus değerlendirme kriterleri ve daha pek çok şey bu yazımızda.
  • Erasmus
    Erasmus nedir, Erasmus kimdir, Erasmus’a kimler başvurabilir, Erasmus’a başvuru şartları nelerdir kısacası Erasmus hakkında her şey bu yazıda.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir